Molen De Haag.
Molen De Haag. Foto: René van Winsen

Jubileumjaar voor molen De Haag

Algemeen

BEUNINGEN - Voor Molen De Haag in Beuningen was 2018 het jaar van het onderhoud. Het jaar 2019 wordt het jubileumjaar. Dan bestaat de molen, op de huidige locatie, namelijk vijfentwintig jaar. De molen bestaat eigenlijk al sinds 1704, maar vijfentwintig jaar geleden werd de molen geheel gerestaureerd, twaalf meter naar het westen verplaatst, en op 4 november 1994 weer maalvaardig geopend. En dat is volgens de huidige molenaars een feestje waard.

Een houten molen goed onderhouden vergt veel tijd en geld. Het onderhoud van Molen De Haag wordt uitgevoerd en ondersteund door de gemeente Beuningen, die eigenaar van de molen is. De molen is het afgelopen jaar in het geheel opnieuw geschilderd. De molen is voorzien van twee lagen verf, waarvoor in totaal 40 liter verf gebruikt is. Vanwege het goede weer van het afgelopen jaar, was het schilderwerk sneller af dan gepland.

Omwentelingen

De molen heeft in 2018 wat minder omwentelingen gehad dan het jaar ervoor. Dat kwam voornamelijk vanwege de schilderwerkzaamheden. Verder was er het afgelopen jaar, evenals in 2017, weinig wind. Het aantal omwentelingen in 2018 bedroeg 111.358.

Nieuwe molenaar

De Beuningse molen is sinds afgelopen jaar tevens een molenaar rijker. Gerard Geerdink behaalde eind september zijn molenaarsdiploma. Samen met Nic Veenman zorgt hij ervoor dat de molen op vrijdagmiddag en zaterdag kan draaien.

Molenmars

Voor het komend jaar staan er bij de molen weer diverse activiteiten op de agenda. De eerste activiteit is de Molenmars op 9 maart, een jaarlijkse wandeltocht tussen de Beatrixmolen in Winssen en Molen De Haag. Op 11 en 12 mei zijn er weer de Nationale Molendagen.
Ook buiten deze evenementen zijn belangstellenden welkom om De Haag te komen bezoeken. Iedere vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur is er gelegenheid om de molen te bezichtigen of een bezoek te brengen aan de molenwinkel.

Jubileum

Het vijfentwintigjarig jubileum is op 4 november 2019 en wordt gevierd in het weekend van 2 en 3 november. Meer informatie hierover volgt.
Voor meer informatie over Molen De Haag, een stukje geschiedenis en de openingstijden en het assortiment van de molenwinkel, zie: www.molendehaag.nl. Voor informatie over de Molenmars, zie: facebook.com/Molenmars.

Door René van Winsen