De Oude Toren.
De Oude Toren. Foto: Mark van Dinteren

De Oude Toren op Het Hoog is boegbeeld van historie Afferden

Cultuur

AFFERDEN - De Oude Toren op Het Hoog in Afferden stamt uit de tijd dat er geen dijken langs de rivieren lagen. Het gebouw is sinds de sluiting van de plaatselijke R.K. kerk een plek voor bezinning, ontmoeting en exposities, en tevens een trekpleister voor wandelaars.

De toren, gelegen op een markante plaats, heeft een rijke historie en is rijksmonument. De bestuursleden Marian van Dinteren en Ben Driessen vertellen: 'Deze toren stond op een plek die bij hoog water droog bleef. In de middeleeuwen stond een kerk tegen de toren. Die is in 1838 afgebroken. De toren en de begraafplaats bleven.'
In 1907 verdween het dak tijdens een storm en in 1976 bleek een noodreparatie noodzaak. De tand des tijds bleef knagen en rond 2004 werd restauratie onuitstelbaar. De status van de toren was vaak discussiepunt. Deze ging in het begin van de negentiende eeuw, onder het regiem van Keizer Napoleon, naar de burgerlijke gemeente over. De gemeente Druten erkende die overgang en haar zorgplicht niet.
Het behoud lag gevoelig bij de bevolking: het monument had een grote gevoelswaarde. In 2004 besliste Afferden: De financiële middelen zijn beperkt. We knappen de toren met vrijwilligers op. En die aanpak werd een succes.

Stichting

Stichting De Oude Toren werd opgericht om het behoud veilig te stellen. De toren heeft een functie binnen de dorpsgemeenschap waarin de samenhang en betrokkenheid groot is. De toren is niet alleen bezienswaardigheid. Het is ook een plaats voor bezinning en ontmoeting en bovendien een locatie voor wisselexposities.

Mark van Dinteren weet veel van de plaatselijke geschiedenis en is ook verzamelaar. 'In 1165 wordt de kerk voor het eerst op papier vernoemd. Oudere documentatie ging bij een kloosterbrand verloren', vertelt hij. Mark werkt bij Gelderse Monumentenwacht en is beheerder en grafdelver van de begraafplaats. Hij speurt als amateur archeoloog op Het Hoog naar bodemschatten, waar hij al verschillende historische voorwerpen vond en deze vervolgens veilig stelde. Mark heeft daarnaast een verzameling documenten, zoals uit 1927 van de vroegere dorpspolder.

De stichting is aangewezen op giften, en verwierf inkomsten met de opstelling van een kerststal op de verdieping in de toren. Ook bij de kerststalroute was de toren open. De Oude Toren is het eindpunt van de wandelroute Walk of Wisdom. Belangstellenden mogen in de toren een kijkje nemen. Mark van Dinteren heeft een wens: hij zoekt mensen die hem willen helpen, bijvoorbeeld met digitale opslag. Bij interesse kan men contact opnemen via tel. 06-28 24 28 98.

Door Anton Janssen