Afbeelding
Foto: Eigen foto Derks Optiek

Derks Optiek en Hoortechniek: zorg voor ogen en oren

Zaken

Het jaar 2018 is bijna ten einde. De kerstdagen staan voor de deur en een week daarna is het alweer tijd voor de jaarwisseling. Dit gaat gepaard met oliebollen, vuurwerk en veel gezelligheid. Aan het vuurwerk op oudejaarsnacht zit ook een serieuze lading: ieder jaar worden meer patiënten met vuurwerkletsel behandeld. Vorig jaar waren dit er ruim negentig, waaronder veertig kinderen. 'Kinderen lopen het meeste risico op vuurwerkletsel, omdat zij de gevaren niet zo goed kennen als volwassenen', vertelt Patrick Derks van Derks Optiek en Hoortechniek uit Druten.

Veilige afstand
Vijfentwintig procent van de vuurwerk-slachtoffers raakt gewond aan zijn of haar ogen. Vaak denken we hierbij aan mensen die zelf vuurwerk afsteken, maar mensen die naar vuurwerk kijken hebben evenveel kans op letsel. Van de mensen met oogletsel afgelopen jaarwisseling was namelijk bijna de helft omstander. Blijf daarom op veilige afstand, een afstand van meer dan vijf meter.

Vuurwerkbril
Om de kans op oogletsel te verkleinen wordt bovendien aangeraden om een vuurwerkbril aan te schaffen en deze ook daadwerkelijk te dragen. Een vuurwerkbril, ook wel veiligheidsbril genoemd, sluit goed aan op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet langs de bril kan bereiken. Zo'n bril is meestal gemaakt van het onbreekbare materiaal polycarbonaat. De laatste jaren zetten vooral steeds meer kinderen een vuurwerkbril op. Zij vormen een belangrijke doelgroep: bijna een kwart van de vuurwerkslachtoffers in Nederland is tussen de tien en negentien jaar oud. Gelukkig zien zij tegenwoordig steeds vaker het belang van het dragen van een vuurwerkbril in. Een vuurwerkbril beschermt in 80 procent van de gevallen bij rondvliegend vuurwerk.

Gehoorschade
Vuurwerk kan niet alleen oogletsel, maar ook gehoorschade veroorzaken. Jaarlijks lopen tussen de 800 en 1.600 Nederlanders gehoorschade op door vuurwerk. Dit gaat om bijna vijf keer zoveel slachtoffers met gehoorschade dan met oogletsel. Het is belangrijk om voldoende afstand te nemen: hoe verder je van het vuurwerk af staat, hoe minder schadelijk het is voor je gehoor.
Geluiden boven de 120 decibel, waaronder de knallen van vuurwerk, kunnen direct tot blijvende schade leiden wanneer je te dichtbij staat. De schade neemt toe wanneer het aantal decibel hoger wordt en wanneer je langer aan de knal blootgesteld wordt.
Bescherm je gehoor
De drie meest voorkomende vormen van gehoorschade door vuurwerk zijn tinnitus (een plotselinge piep in je oren), oorsuizen en doofheid. Hier kun je je hele leven last van blijven houden. Het is daarom van belang je gehoor goed te beschermen. Een aanrader is om gehoorbescherming zoals oordoppen of oorkappen te gebruiken.

Het is hierbij belangrijk dat de oorkappen je hele oor beschermen en de oordoppen de gehoorgang goed afsluiten. De meeste oordoppen zijn multifunctioneel en kun je ook tijdens concerten en festivals gebruiken.

Gratis vuurwerkbrillen en oordoppen
Derks wil een steentje bijdragen aan de bescherming van ogen en oren tijdens deze jaarwisseling door gratis oordoppen en vuurwerkbrillen uit te delen. 'Ieder jaar zien we berichten van oogartsen over het gevaar van vuurwerk en horen we veel verhalen over gehoorbeschadiging, vandaar dat wij deze actie bedacht hebben.'
De oordoppen en vuurwerkbrillen vallen meteen op, omdat ze in de winkel op de balie staan. Hierdoor is de bescherming makkelijk verkrijgbaar en is de drempel om ze mee te nemen laag.

De oordoppen en vuurwerkbrillen zijn vanaf nu verkrijgbaar bij Derks Optiek en Hoortechniek, Markt 1-D in Druten.

Door Femke Pierlo