Afbeelding
Foto: Henk Bouman

Van Navidad naar nieuwjaar

Ingezonden

Enige tijd geleden maakte ik een tocht door Mexico, waarvan ik soms nog wel eens droom.

Ik zie mezelf dan weer zitten op een terras in OAXACA. Gniffelend denk ik aan mijn vrienden in Holland die nu, hartje winter, bibberend hun boerenkool met worst naar binnen werken. En IK… neem nog een ferme slok van het lokale biertje de …….Noche Buena.

Het is hier prachtig in OAXACA - op een hoogte van 1800 meter gelegen in een vruchtbare vallei. Karel V moet wel aardig van de leg zijn geweest om deze streek aan de veroveraar CORTES te schenken.

Alle voorbereidingen voor de Kerst zijn hier in volle gang. Mijn mijmeringen over de boerenkool met worst etende vrienden worden onderbroken door een niet al te zuiver Kerstgezang.

In de verte nadert een processie. Een plaatselijk Oaxaanse chone is als Maria uitgedost en wordt, gezeten op een hoogbejaarde ezel, vergezeld door een mijns inziens wel hele jonge Jozef. Nou ken ik Jozef niet persoonlijk, dus ik kan ook niet zeggen of hij er op lijkt. De ezel heeft een trieste en vermoeide blik en hijgt als een ploegpaard. En Maria zelf? ….. adembenemend!

Talloze begeleiders vergezellen het paar met lampionnen, fakkels en onvast gezang. Hun bewegingen kan ik niet thuisbrengen, maar als leek zou ik het een soort hokipoki willen noemen.

Van enkele is de tred onzeker en is aan hun blik te zien, dat er teveel aan de Tequila is genipt.

Dat het, volgens de ober, aan de hobbelige straat ligt, komt bij mij twijfelachtig over.

Mijn maag rommelt intussen en ik hoop, dat het NIET de wraak van Montezuma is. Op enkele merkwaardige hallucinerende ervaringen na, is het eten me tot dusver goed bekomen.

Ik ga naar mijn hotel. Net voordat ik inslaap hoor ik de aanhangers van Maria en Jozef nogmaals hun stemmen verheffen tot een "hemels" gezang.

Morgen ga ik naar Tuxtla de Gutierrez, wat volgens de lokale Indianen zoveel betekent als "de plaats van de konijnen". Wie weet…. Het is Kerst… misschien zie ik "Flappie" nog.

Onder de deken van de NOCHA BUENA slaap ik in …. BUENAS NOCHES!!

De volgende morgen word ik wakker van knallen en andere geluiden, welke al de komst van het nieuwe jaar aankondigen. Nog een paar dagen en dan vlieg ik terug naar huis.

Ik hoop op en verlang naar boerenkool met worst en een…. GELUKKIG NIEUWJAAR!

Door Henk Bouman