Schriftelijke vragen bedrijventerrein Westerhout-zuid

Ingezonden

DRUTEN - Welzijn Druten heeft schriftelijke vragen aan het college van B&W van Druten gesteld over bedrijventerrein Westerhout-zuid en de behandeling van het recente debatverzoek over dit
punt. Hierna staat de brief van Welzijn Druten:

College van B&W Druten

Druten, 12 december 2018

Betreft schriftelijke vragen industrieterrein Westerhout-zuid en behandeling verzoek debatstuk


Geachte college,

Ondanks herhaaldelijke verzoeken van Welzijn Druten is ons niet de mogelijkheid gegeven om tijdens de raadsvergadering van 6 december jl. met u in debat te gaan over de recente ontwikkelingen en uitlatingen inzake het bedrijventerrein Westerhout-zuid. Ons werd medegedeeld dat er een besloten behandeling plaats zou vinden aansluitend op de openbare raadsvergadering. Deze besloten behandeling heeft helaas ook niet plaats gevonden en ondanks dat wij per mail om opheldering hebben gevraagd bij de griffier hebben wij dit helaas tot op heden ook niet gehad. Dit is voor Welzijn Druten aanleiding om u middels deze weg een aantal schriftelijke vragen te stellen.

1. Klopt het dat een deel van de kavels op bedrijventerrein Westerhout-zuid in het kader van provinciale plannen de bestemming industriegrond verliest als wij deze niet voor 2020 kunnen verkopen?

Zo ja, 2. Om hoeveel hectare gaat het exact?

3. Wat zijn eventueel de hiermee gemoeide financiële risico's/verliezen voor de Gemeente Druten?

4. Welke inspanningen treft u om te voorkomen dat wij als Gemeente Druten straks een dergelijke rekening moeten betalen?

5. Waarom heeft de verantwoordelijke wethouder tijdens de openbare raadsvergadering van 25 oktober 2018 aangegeven dat dit niet het geval is?

Mocht dit zoals de verantwoordelijke wethouder dit in de raadsvergadering van 25 oktober jl. aangegeven heeft niet het geval zijn, dus dat wij als gemeente Druten geen industriegrond hoeven af te waarderen na 2020 zou ik graag van u antwoord willen hebben op onze volgende vragen, 6. Wat houdt het RPW in dat we als gemeenteraad tijdens de raadsvergadering op 20 december 2017 behandeld hebben?

7. Wat zijn de consequenties van deze RPW voor de Gemeente Druten?

8. Waarom heeft u niet gereageerd toen er medio oktober 2017 in de Gelderlander een artikel verscheen dat de maatregelen die genomen zullen worden volgens deze RPW de Gemeente Druten 3 tot 4 miljoen euro geld kunnen kosten?

9. Waarom geeft de provincie Gelderland recentelijk (13 november 2018) in een bericht aan ons wel aan dat volgens deze RPW in Druten ook industriegronden hun bestemming verliezen?

Op 28 oktober geeft de verantwoordelijke wethouder tijdens de radio-uitzending op RN7 aan dat hij een brief in zijn bezit heeft die ondertekend is door de commissaris van de koning. Ook geeft hij aan bereid te zijn hiervan een kopie toe te sturen aan de Gemeenteraad. Hiernaast heeft de verantwoordelijke wethouder de Gemeenteraad van Druten in de vergadering van 25 oktober een brief toegezegd waarin hij zou bevestigen dat er op Westerhout zuid geen financiële risico's waren voor de Gemeente Druten.

10. Waarom hebben wij als Gemeenteraad nog steeds niet deze twee brieven ontvangen?

Naast de ontwikkelingen/uitlatingen rond het eventueel wel of niet afwaarderen van industriegrond maken wij ons ook grote zorgen over de manier waarop er door het college gehandeld is op ons verzoek om dit onderwerp tijdens een raadsvergadering te behandelen. Ondanks dat wij herhaaldijk aangegeven hebben dat wij het over openbare informatie en uitlatingen wilden hebben is het college niet ingegaan op ons verzoek om een openbaar debat te agenderen. Op 26 november is ons door de griffier medegedeeld dat dat er een besloten behandeling plaats zou vinden aansluitend op de raadsvergadering van 6 december. Ondanks dat wij het niet eens waren met een besloten behandeling zijn wij hiermee akkoord gegaan. Echter tot onze grote verbazing heeft het college zelfs deze besloten behandeling nagelaten.

Onze vragen hierbij zijn,

11. Waarom is ons verzoek voor een openbaar debat op 6 december afgewezen door het college?

12. Op welke artikelen en of leden hiervan uit de Gemeentewet cq wet openbaar bestuur rust dit besluit? (Graag artikel en lid nummers vermelden)

13. Waarom heeft deze besloten behandeling zonder enige vooraankondiging aan ons niet plaats gevonden?

14. Mocht dit wel zijn aangegeven, op welke wijze en wanneer is dit met ons gecommuniceerd?

In afwachting van u beantwoording,

Met vriendelijke groeten,

H.M. Aslan Fractievoorzitter Welzijn Druten