Afbeelding
Foto: pixabay

Brett Smits

Algemeen

HET KERSTVERHAAL VAN MAAS EN WAAL

Het had de hele dag gesneeuwd en Maas en Waal lag onder een dikke witte deken die alle geluiden dempte. Het was midden in de nacht en er was geen mens op straat. Het enige teken van leven was het spoor van voetafdrukken in de sneeuw, dat hij nu al urenlang volgde. Zijn adem maakte wolkjes in de koude lucht, terwijl hij hijgend zijn best deed om precies in de voetafdrukken van zijn voorganger te gaan staan. Niemand wist dat hij hier was. Achter de ramen van de huizen flonkerden lichtjes en droomden mensen over morgen. Dan was het kerstmis. Tenminste…

als hij helemaal alleen wel de weg terug kan vinden naar huis, want anders gaat Kerstmis voor hem niet door en dat wil hij natuurlijk niet.

Kerstmis is een gezellig feest en daar horen cadeautjes die onder een kerstboom liggen bij. Veel mensen vieren het samen, de andere zitten alleen, maar maken er toch een gezellige avond van. Veel mensen gaan ook naar de kerk voor een kerstmis en vieren de dag dat Jezus is geboren. Tja, dat kan allemaal wel zo zijn, maar  ondertussen loopt hij nog steeds helemaal alleen te dwalen door de sneeuw en denkt als hij al hij bijna thuis is, "Brr…. wat is het toch koud, was ik maar thuis gebleven en anders maar met mijn moeder mee naar huis gegaan, dan had ik nu ook een fijne avond. Ik hoop wel op tijd thuis te zijn voor morgen, want dan is het de leukste en gezelligste dag ooit, namelijk Kerstmis!"

Met kerstmis is iedereen gewend om ook een kerstdiner te houden. Sommige mensen gourmetten of gaan uiteten. "Dat wil ik natuurlijk echt niet missen met mijn familie", denkt hij.

Deze avond loopt hij nog steeds helemaal alleen door de sneeuw en heeft het heel koud…."oh daar is mijn huis, gelukkig heb ik de juiste weg gevonden naar huis terug, nog een heel klein stukje lopen". "Hè, wat zie ik daar nu? "Zie ik daar nu in de verte kinderen een sneeuwballen gevecht houden…? Dat vind hij natuurlijk ook heel leuk maar ook heel koud. "Wat zal ik nu gaan doen…? Inmiddels is hij al bij de deur van zijn huis aangekomen en kijkt hij door het raam naar binnen. Hij ziet zijn familie een gezellig spel ganzenbord spelen en ze drinken lekkere warme chocomel met slagroom en eten er een gebakje bij. Snel gaat hij naar binnen. "Sorry mam dat ik niet mee wou gaan naar huis. Het spijt mij heel erg. Het was wel erg koud en eenzaam zo zonder mijn familie mama. Ik heb jullie zo gemist". "Wat fijn dat je weer thuis bent lieverd, het is goed" zegt mama. "Met kerst is er vrede op aarde voor iedereen. Kom maar fijn erbij zitten en een spelletje mee spelen", zegt mama. "Krijg ik morgen nog wel cadeautjes van de kerstman, ik ben intussen wel stout geweest". "Nee, natuurlijk krijg je cadeautjes van de kerstman", zegt mama. En zo komt alles weer goed en heeft iedereen toch nog een fijne kerst.