Bas van der Hoeven
Bas van der Hoeven Foto: Bas van der Hoeven

Column Bas van der Hoeven: Verhuisdoos

Column

Van Druten naar Zevenaar.

Van het Land van Maas en Waal naar een streek tussen Rijn en IJssel die als motto heeft: De Liemers: helemaal goed!

Het lijkt een verbanning, maar burgemeester Luciën van Riswijk heeft bij volle verstand gekozen voor deze transfer.

Zevenaar. Gelukkig bleef de samenvoegingsgemeente een fantasienaam als Rijsseloevers of Zevenwaarden bespaard. Het nieuwe Van Riswijkrijk is gewoon naar de grootste kern, het stadje Zevenaar, genoemd. Na samenvoeging met Rijnwaarden telt de gemeente met elf kernen ruim 43.000 inwoners. 25.000 meer dan Druten.

Dat lijkt een promotie

En Van Riswijk kan zijn woonboerderij in Aerdt weer betrekken, een dorpje ten zuiden van Zevenaar, slechts door de rivier gescheiden van Millingen aan de Rijn.

Dat lijkt een fikse vooruitgang.

Maar wat laat de bestuurder veel achter:

Nooit meer abseilen in Puiflijk, nooit meer naar 't Zeeltje in Deest, nooit meer gitaarspelen bij De Streupers in Horssen, nooit meer naar de Oktoberfeesten in Afferden. Nooit meer glimlachend op het bordes carnavalswagens of de Vierdaagselopers zien passeren.

Nooit meer de Leste Mert openen, nooit meer op de voorste rij bij een musical van de Bewaorsmiense, nooit meer op Dickensdag in een door zijn moeder gemaakt historisch politie-uniform de blits maken.

Nooit meer slimme plannen smeden met Michel, André en Sjef. Nooit meer koffiedrinken met Peggy, nooit meer ontsnappen uit zelfgebouwde escape rooms, nooit meer mediteren met boeddhisten in de Dhammakaya-tempel. Nooit meer een tandeloze gemeenteraad temmen.

Nooit meer de BMX-zusjes Laura en Merel Smulders huldigen, nooit meer op de foto met Boudewijn de Groot, nooit meer wandelend naar dat mooie gemeentehuis, waar het niet naar tabak ruikt. Nooit meer wakker worden van de beierende klokken van de Ewaldenkerk.

Gelukkig neemt hij zijn gezin, kunst van Harrie Gerritz en Cor Litjens en een verhuisdoos vol souvenirs mee.

Sterkte Luciën.