Afbeelding
Foto: pixabay

Lotte Huisman

Algemeen

HET KERSTVERHAAL VAN MAAS EN WAAL

Het had de hele dag gesneeuwd en Maas en Waal lag onder een dikke witte deken die alle geluiden dempte. Het was midden in de nacht en er was geen mens op straat. Het enige teken van leven was het spoor van voetafdrukken in de sneeuw, dat hij nu al urenlang volgde. Zijn adem maakte wolkjes in de koude lucht, terwijl hij hijgend zijn best deed om precies in de voetafdrukken van zijn voorganger te gaan staan. Niemand wist dat hij hier was. Achter de ramen van de huizen flonkerden lichtjes en droomden mensen over morgen. Dan was het kerstmis. Tenminste…

… als Rudolf op tijd terug is! Want als hij niet op tijd de weg vindt dan kan Kerstmis niet doorgaan, zonder Rudolf kan de slee niet vliegen, hij hangt dan helemaal scheef! Rudolf was in zijn eentje naar Druten gekomen, om te kijken of alles wel gezellig genoeg was voor Kerstmis. Hingen er wel genoeg lampjes, stonden er wel kerstbomen, hingen er wel ballen in?

Toen kwam er ineens een eind aan het voetstappenspoor dat Rudolf volgde. Voor zijn rode neus stond een sneeuwpop, midden op het spoor. Rudolf keek om de sneeuwpop heen en hij dacht "dit kan niet, het spoor houdt op!" Hij dacht "zou die sneeuwpop soms kunnen bewegen en praten?" Rudolf begon tegen de sneeuwpop te praten en tot zijn verbazing sprak de sneeuwpop terug! Rudolf schrok zich een hoedje, maar was ook wel blij want hij zag dat de sneeuwpop een kompas bij zich had. Hij zei "werkt dat kompas? Want ik weet dat ik op de Noordpool woon, in het noorden, en ik ben verdwaald. Kun jij mij helpen?" "Ja" zei de sneeuwpop "dat kompas is wel heel oud, maar werkt nog prima. Zullen we samen lopen, ik ben op zoek naar een koud huis?" "Nou" zei Rudolf "spring maar op mijn rug, dan vliegen we samen naar de Noordpool!"

Ze moeten een uurtje vliegen en zien onderweg veel bergen met sneeuw. Ze vlogen laag zodat ze alle bergen heel goed konden zien en niet hun hoofden stootten tegen de sterren.

Ze landden bij het huis van de Kerstman, want dat was natuurlijk het enige huis op de Noordpool dus makkelijk te vinden. Toen ze aankwamen ging Rudolf meteen een iglo maken voor de sneeuwpop, binnen was het veel te warm voor zijn nieuwe vriendje, dan zou hij smelten.

De volgende dag, na maar een paar uurtjes slapen, vertrekt Rudolf, met zijn rendiervrienden, de Kerstman en een slee vol kadootjes, naar Maas en Waal. De slee vloog in een mooie rechte lijn, daardoor bleven alle kadootjes netjes op hun plek. Zo kon Kerstmis ook dit jaar gewoon doorgaan. Iedereen was blij!