Logo demaasenwaler.nl

Workshop middeleeuws Nijmeegs boekje maken

WIJCHEN - In de expositie Strengels & Letters, Boeken maken in middeleeuws Gelre is te zien hoe boeken in de middeleeuwen werden gemaakt. Zaterdag 15 december 2018 kunnen bezoekers in een workshop zelf een middeleeuws Nijmeegs boekje maken en zo ambachten uit die tijd ontdekken. Een leuke activiteit voor jong en oud.

In de workshop gaan de deelnemers een boekje maken met een heel aparte maar simpele methode, dat we het 'Nijmeegs knoopje' noemen. De methode heet zo omdat het tot nu toe nergens anders is aangetroffen. In dit boekje maken we de typisch middeleeuwse boekenlegger: het kolomwijswieltje. Het Nijmeegs kolomwijswieltje van de expositie kan nagemaakt worden, maar er zijn ook andere exemplaren. Als afsluiting maken we een paar verschillende soorten 'klaviertjes', tabjes, die uitsteken aan de voorzijde van het boek om een bepaald hoofdstuk terug te vinden. In het Nijmeegs archief zijn verschillende soorten teruggevonden die we gaan namaken.

De workshop is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Vanaf 8 jaar kunnen kinderen zelfstandig deelnemen. Jongere kinderen kunnen onder goede begeleiding deelnemen. De workshop wordt gegeven door Astrid Enderman-Beckers, specialiste middeleeuwse letterkunde en boekbinder.

Datum en tijd: zaterdag 15 december 2018. De workshop duurt van 13.00 uur tot 16.00 uur. Prijs: Inbegrepen bij een museumticket. Aanmelden: in verband met een maximum aantal van 10 deelnemers vooraf aanmelden via de website www.museumwijchen.nl.

Meer berichten