Logo demaasenwaler.nl
Les Pastoureaux Jolis uit Heesch is één van de koren van het eerste uur.
Les Pastoureaux Jolis uit Heesch is één van de koren van het eerste uur. (Foto: John van Gelder)

Nostalgische klanken verwarmen bezoekers Dickens Festijn

DRUTEN - Wat de weersomstandigheden op zondag 16 december ook zullen zijn; wat vaststaat is dat bezoekers van het Dickens Festijn verwarmd zullen worden door de sfeervolle klanken die dan door het Drutense centrum waaien. Tientallen koren en muziekgroepen zijn door de organisatie uitgenodigd om het Victoriaanse winterevenement muzikaal te omlijsten. Velen zijn gasten van het eerste uur, maar er duiken dit jaar ook nieuwe gezichten op.

'Met hun enthousiasme en energie, zetten de verschillende muziekgezelschappen letter en figuurlijk de toon voor ons evenement', aldus Rachel Notenboom en Anita van de Klok, binnen de organisatie verantwoordelijk voor muziek.

Indrukwekkend aantal
'Ieder jaar doen wij er ons uiterste best voor om het parcours zo goed mogelijk muzikaal te omlijsten', vertelt Anita. 'Ons streven is dat je overal waar je loopt muziek hoort', vult Rachel haar aan. Dat kan dankzij het indrukwekkend aantal muzikanten, zangers en zangeressen dat het evenement dit jaar zal opluisteren. 'In totaal zijn dat er ruim 400, verdeeld over zo'n 25 groepen.'

In stijl
Zoals alle vertrouwde ingrediënten van het Drutense Dickens Festijn, geldt ook voor het onderdeel muziek dat alles is uitgevoerd in stijl van het Victoriaanse tijdperk. 'Zo zingt en speelt vrijwel iedereen op het evenement akoestisch', aldus Anita. 'In de tijd dat Dickens leefde, kende men immers nog geen elektronische versterking'. Net als bij de straattheatergezelschappen die te zien zullen zijn, vormen de verschillende koren en orkesten daarnaast een brede afspiegeling van de 19e-eeuwse samenleving. 'Zo zijn er koren die, als gegoede burgerij gekleed, traditionele kerstliederen ten gehore brengen, terwijl vrolijke herders en zingende 'schoffies' op andere plekken kleur geven aan het levendige straatbeeld.'

Parade
Het Dickens Festijn wordt traditiegetrouw geopend en afgesloten met een parade, waarin ook de nodige koren acte de présence geven. 'Iedereen is van harte welkom om deel te nemen', besluiten de bestuursleden.

Meer berichten