Logo demaasenwaler.nl
Rini Romijnders.
Rini Romijnders. (Foto: Femke Pierlo)
Vrijwilliger in beeld

Vrijwilliger in beeld: Rini Romijnders

De Hoogstambrigade aan de slag

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sportveld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te doen. Deze week: Rini Romijnders uit Beneden-Leeuwen. Hij is vrijwilliger bij de politieke partij Beneden-Leeuwen (PBL), het Rode Kruis, DijkenSport.nl en Hoogstambrigade Land van Maas en Waal.

De Hoogstambrigade Land van Maas en Waal heeft Romijnders in 2010 opgericht. In dat jaar kreeg hij hoogstamfruitbomen van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en volgde hij een cursus om deze bomen te leren snoeien. Na de cursus wilde hij in contact blijven met de cursusgroep en heeft hij de vrijwilligersgroep opgericht. Als coördinator van deze groep maakt hij onder andere programma's voor het snoeien, regelt hij het e-mailverkeer en heeft hij contact met de SLG.

Gevarieerde groep

De gevarieerde groep vrijwilligers bestaat uit ongeveer twaalf tot veertien personen. Zij hebben allemaal affiniteit met natuur en de meesten hebben een cursus hoogstamboom snoeien gevolgd bij de SLG. Het is niet vereist om de cursus gevolgd te hebben wanneer je bij de groep wil aansluiten. De SLG leent hen ook gereedschap, zoals een aanhangwagen, stokzaag en snoeischaar.
In de winter wordt er zes tot zeven keer op zaterdagmorgen gesnoeid. In de zomer wordt er één dag gesnoeid, wat vaak met een barbecue wordt afgesloten. Deze wordt bekostigd door de kleine vergoeding die vrijwilligers vragen voor het snoeien.

Sterk in de regio

De vrijwilligers snoeien en onderhouden de bomen op verschillende leuke locaties. Door het onderhoud van de Hoogstambrigade staan de bomen in bijvoorbeeld de boomgaard aan de Kerkstraat in Wamel en de Heemtuin in Druten er verzorgd bij. Vaak zorgt de gastheer voor een lekker bakkie soep en warme koffie, wat welkom is in de koude wintermaanden.

Contact

Romijnders vindt het belangrijk om contact te hebben met andere vrijwilligersgroepen die bij de SLG aangesloten zijn. In Gelderland zijn veertig tot vijftig verschillende groepen die op verschillende locaties de natuur onderhouden. De ene groep knot bijvoorbeeld wilgen en de ander maakt heggen. Met de groepen uit Geldermalsen en Zaltbommel, die ook gespecialiseerd zijn in hoogstambomen, heeft hij veel contact.
Wie het leuk lijkt om bij de groep vrijwilligers aan te sluiten, of thuis hoogstamfruitbomen heeft staan die toe zijn aan onderhoud, kan contact opnemen met Rini, via info@riniromijnders.nl.

Door Femke Pierlo

Meer berichten