Marty van Asten in zijn werkplaats.
Marty van Asten in zijn werkplaats. Foto: John van Gelder

Van passie en 'Noesste' arbeid naar mooie producten

Zaken

BENEDEN-LEEUWEN - Toen Marty van Asten nog bij een houtfrezerij werkte merkte hij dat hij zijn creativiteit niet kon uiten. Bij NOESST kan hij zijn passie voor hout nu uitleven, en dat merk je in alle producten die hij maakt, altijd naar eigen ontwerpen.

In zijn werkplaats staan tafels, badkamermeubilair, kinderkeukentjes, standaards voor iPhones en e-readers die op een ligbad passen, allemaal uitgevoerd in rustiek steigerhout of eiken. In de kleine ruimte ernaast branden gezellige lampen en kaarsen in kandelaars met soms verrassende vormen.

Eerlijk materiaal

'Vaak heb ik een idee voor iets nieuws. Dan maak ik een proefje, en verbaas me er soms over hoe gewild iets is', vertelt Marty van Asten van Noesst. 'Laatst was er een instelling die zomaar even een aanzienlijk aantal werkbankjes moest hebben, kijk, deze hier, met zo'n leuk schoolbord erachter. Ik maak wel lange dagen, ja. Ik sta regelmatig om vier uur 's nachts al aan de machines, maar als ik dan zie wat ik gemaakt heb doet me dat erg goed. Ik hou van eerlijk materiaal en eerlijke handel, en denk met de klanten mee.'

Hout met karakter

'Je zou kunnen zeggen dat ik een robuuste, stoere stijl heb. Het is allemaal dik, stevig hout met karakter, het leeft. Ik maak er niet alleen landelijk ogende producten mee, maar ook dingen die in een eigentijds interieur passen. Uiteindelijk streef ik ernaar dat mijn NOESST-producten iets betekenen. Om wat ik maak nog beter tot zijn recht te laten komen toon ik een en ander soms ook in combinatie met bijvoorbeeld flessen wijn, badkamertextiel of drogisterijproducten. In de aanloop naar de feestdagen is de vraag naar unieke producten bovendien extra groot.'

'Ik ben een eenmansbedrijf. Dat is hard werken, zeker wel, maar ik geniet echt van de eer als klanten mijn werk weten te waarderen', besluit Marty. Wie wil kan hem aan het werk zien in zijn werkplaats aan de Waterstraat 7 in Beneden-Leeuwen.

Kijk voor meer informatie over NOESST en de producten op: www.noesst.nl.

Door Ton van Hulst