Struinen met Saar

Column

Alweer bijna een jaar voorbij

Het jaar loopt alweer bijna naar zijn einde. Een vol jaar gewerkt met Body en mede dankzij hondenjachtschool Steady van Dick Beumer, flinke stappen vooruit gemaakt. Aankomend jaar blijven we doortrainen, maar nu samen met Henk en zijn hond Hayley, de zus van Body. Het leuke is dat Body ook plezier in het apporteren begint te krijgen. Want dat is wel dé voorwaarde, sámen met plezier trainen. Lekker buiten bezig zijn met je hond(en).

Nog een paar weken, dan zitten we midden in de feestdagen en tijdens deze feestdagen wordt er traditiegetrouw veel wild gegeten. Mocht je besluiten om wild te eten tijdens de feestdagen dan kun je dat natuurlijk in de supermarkt kopen. Helaas is zo dat ongeveer zestig procent van het aangeboden wild in de supermarkten niet komt van dieren uit het wild. Het is gekweekt wild. De etiketten zijn daar ook niet duidelijk in, maar er is dus een duidelijk verschil in wild en kweekwild, zeker ook in smaak.

Wie echt wild wil eten, kan het beste kiezen voor haas of ree. Deze dieren kun je niet fokken en zijn dus gegarandeerd wild. Ook wilde zwijnen afkomstig uit Nederland zijn gegarandeerd wild. Gelukkig komt er volgend jaar een keurmerk voor wild. Dit keurmerk moet garanderen dat het vlees betreft van dieren waarvan de herkomst bekend is en dat in Nederland in vrijheid in de natuur heeft geleefd en hier is geschoten.

Heb je het geluk dat je een jager kent, dan kun je natuurlijk wild aan hem of haar vragen. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat een jager alleen het wild schiet als het aantal van de soort het toelaat (benuttingsjacht). Elke jager hoort zich hieraan te houden en je mag gerust vragen hoe hij of zij met zijn jachtveld omgaat. Bij benuttingsjacht mag er gejaagd worden op vijf diersoorten (konijn, eend, houtduif, fazant en haas). Reeën vallen bijvoorbeeld weer onder populatiebeheer.

Ten slotte is er nog een mooi initiatief dat 'wild op de kaart' heet. Als je hierop googelt, kom je op de site van de KNJV terecht. Ze faciliteren hiermee het contact tussen aanbieders en afnemers van wild, zodat wild eten voor iedereen gemakkelijk bereikbaar wordt.

Alvast fijne feestdagen en een gezond 2019.