Babbels

Column

Jezus Christus

Een prevelende pastoor die nerveus het gebed doet, boze inwoners en een jokkebrokkend parochiebestuur dat een bijeenkomst vol lastige vragen vroegtijdig afkapt omdat 'mensen graag het Nederlands elftal willen zien spelen'.

Het is geen klucht, maar een samenvatting van de informatieavond over de verkoop van de kerk in Deest waar alles fout ging wat maar fout kan gaan. Zo gaf het parochiebestuur de onderdanen er fiks van langs, omdat ze door hun laksheid gedwongen waren de kerk en de inboedel te verpatsen. Vanuit de gemeenschap waren er namelijk geen 'eensluidende initiatieven' gekomen. De herder schuift haar kudde de Zwarte Piet toe… Da's tegenwoordig dubbel fout.

Overigens best gek dat het parochiebestuur niet zelf de moeite nam in gesprek te treden met andere partijen. Blijkbaar waren de postzegels op en de mail kapot. Jammer, want wellicht was er met plaatselijke ondernemers en verenigingen wél iets mogelijk geweest. Maar je moet er toch niet aan denken dat de kerk een verbindende, centrale rol in de samenleving ambieert?

Laten we wel zijn: dit is zuiver en alleen een centenkwestie. Het parochiebestuur moet zichzelf op het pluche houden en geld binnen harken voor de kerk in Druten. Dat doel heiligt alle middelen, zelfs als de tien geboden er anders over denken. Zoals liegen. Het bestuur beweerde dat de nieuwe ondernemers er niet waren, omdat 'ondernemers het nu eenmaal druk hebben'.
In werkelijkheid wist niemand ergens van, bleek na één telefoontje van De Gelderlander.

Het was wel lachwekkend dat de pastoor op de bijeenkomst nog een verhaal ging houden over parochiaal werk. Als je de inwoners negeert en als voetveeg behandelt, moet je natuurlijk niet denken dat die nog iets met het instituut kerk te maken willen hebben.

De gelovigen stonden vol ongeloof voortijdig op en zochten hun heil aan de bar. Daar wordt het bloed van Jezus tenminste zonder gejok geserveerd.