Josje Gorgels, Ellen Vos en Esther Go.
Josje Gorgels, Ellen Vos en Esther Go. Foto: Eigen foto

Centrum De Korenbloem aanwinst voor Boven-Leeuwen

Zaken

BOVEN-LEEUWEN - Ze zijn het er allemaal over eens: het prachtig aangepaste pand van de voormalige supermarkt in Boven-Leeuwen is een uitstekende plek voor hun activiteiten. Esther Go, Josje Gorgels, Romy Merkus, Judith Verspuy en Ellen Vos genieten van de rust, de ruimte, de goede afwerking en de kalmerende sfeer die nu in het gebouw heerst en overal voelbaar is. Dat begint al in de hal, waar de wachtruimte zich bevindt. Op de vloer brengen vrolijk gekleurde tegels je al in een huiselijke stemming. Je waant je er niet in een dokterspraktijk met een gladde, kille balie, maar de gemoedelijke sfeer stelt je al bij het binnenkomen op je gemak.

"We vinden het verrassend mooi. Kijk eens naar dat authentieke plafond, bijvoorbeeld. En het is hier zo heerlijk licht. Wij vinden het pand vriendelijk, en dat willen we uiteraard ook zijn naar onze cliënten. "Soms wil ik niet eens naar huis, dan wil ik hier blijven werken. Want begrijp je, thuis word ik gemakkelijk afgeleid als ik iets zit voor te bereiden bijvoorbeeld."        

In dit artikel staan Esther en Josje centraal. Ze kunnen hier zelfstandig zijn, maar ook ervaren ze steun en positiviteit van de andere pandbewoners, en dat versterkt elkaar. "Door vanuit hier te werken in plaats van ambulant, kunnen we het werk beter neerzetten, bijvoorbeeld bij gezinsondersteuning vinden ouders het vaak fijn als ze bij ons kunnen komen. Ook hoeven we niet meer te slepen met allerlei spullen, boeken en dergelijke. Wat we erg waarderen, is het feit dat we nu creatiever kunnen zijn. Deze ruimte kunnen we inzetten bij activiteiten als een filmavond, maar kan ook zomaar als ontmoetingsplek fungeren. Het blijft rustig als er bezoekers in huis zijn. Van de buren in de straat kregen we een hartelijk welkom: een hoefijzer voor boven de deur. Als dat geen geluk brengt…

Ellen is samen met haar man René eigenaar van het pand; Josje en Esther zijn sinds de zomer de nieuwe welzijnsondernemers. Zij zijn nu met z'n vijven. Josje is vreugdecoach en zacht werken coach. Ze begeleidt uiteenlopende vraagstukken, van verlies tot stress en levensvragen. Het ervaren van positiviteit en balans staan hierbij voorop. "Je kunt het beste nu leven", zegt ze. "Neem bijvoorbeeld eens de tijd om even niets te doen. Met mijn levenservaring en mijn werk als geestelijk verzorger in een Penitentiaire Inrichting in het achterhoofd help ik mensen veerkracht, vreugde en vertrouwen te ervaren."

Esther richt zich middels mindfulness op ondersteuning aan ouders die stress ervaren in de gezinssituatie. "Ouders die niet willen schreeuwen naar hun kinderen, bijvoorbeeld, maar het toch elke keer weer doen, probeer ik bewust te maken van wat er zich precies afspeelt. Soms moet je een stapje achteruit doen, soms moet je dingen accepteren." Kinderen kunnen hier ook een mindfulnesstraining volgen.

Ellen behandelt kinderen met diverse leerproblemen. "Vaak gaat dat samen met concentratiestoornissen. Faalangst, black-outs en ADHD kunnen je kwaliteiten behoorlijk in de weg staan. Ik kan hen leren rustiger te worden onder andere door hen aan te geven hoe ze hun grenzen moeten bewaken."

Wat de drie dames gemeenschappelijk hebben, is dat ze uitgaan van de mens, en daarbij aansluiten. "Vaak hebben mensen zelf het antwoord in zich; het enige advies dat werkt is je eigen advies."

Door Ton van Hulst