DRK Winter Musikfest
DRK Winter Musikfest Foto: E.de Klippelaar

Die Reifholzkapelle pakt uit met Winter Musikfest 2018

Algemeen

BOVEN-LEEUWEN - Het verenigingsleven staat onder druk. Ook de blaaskapellen hebben last van het weglopen van leden en de teruglopende interesse van de jeugd om lid te worden. In het land van Maas en Waal hebben daardoor recent al meerdere blaaskapellen noodgedwongen de deuren moeten sluiten. Dat geldt echter niet voor Die Reifholzkapelle uit Boven-Leeuwen. Deze kapel is nog springlevend en nog de enige kapel in Maas en Waal die de traditionele Egerländer muziek voortzet. Vanaf begin dit jaar staat de kapel onder de bezielende leiding van de jonge razend enthousiaste dirigent (en oud lid) Vincent van Lent.

Het succes van de kapel heeft alles te maken met de verandering die door de kapel de laatste jaren is ingezet. Er wordt veel geïnvesteerd in de kwaliteit van de uitgevoerde muziek, maar er wordt ook goed nagedacht over de programmering van de kapel, waardoor er ook steeds meer populaire muziek wordt gespeeld. Dit maakt het zowel voor de spelende leden als voor het publiek aantrekkelijk. De kapel hoopt daarmee in de nabije toekomst ook jonger publiek warm te maken voor de blaasmuziek. Uiteraard blijft de basis de traditionele muziek uit het Egerland, een regio in het noordwesten van Bohemen (Tsjechië) en langs de rivier de Eger. De muziekstijl is gebaseerd op de Boheemse volksmuziek en te vergelijken met Zuid-Duitse en Oostenrijkse volksmuziek.

De laatste jaren wordt de kapel veel gevraagd voor de in Nederland steeds vaker georganiseerde 'Oktoberfeesten', zoals dit jaar nog bij de Maas en Waalse Oktoberfeesten in Afferden. Hoogtepunt is het jaarlijkse door de kapel georganiseerde 'Winter Musikfest', dat dit jaar op 15 december wordt gehouden in Boven-Leeuwen. Die Reifholzkapelle pakt dit jaar uit met een fantastisch programma. Voor de pauze zal bekend en nieuw Egerländer repertoire op het programma staan. De bekende trompettist Peter van Dinther zal voor de pauze een aantal solo- trompet nummers met kapel en dirigent spelen. Na de pauze gaat de zaal op zijn kop met opzwepende 'stimmungsmuziek'. Het Belgische duo AlpenFever is ook dit jaar weer van de partij. Ze zullen gezamenlijk met de kapel enkele nummers ten gehore brengen en na afloop zorgen ze weer voor de inmiddels bekende 'afterparty' tot in de late(re) uurtjes.

Kaarten voor het Winter Musikfest zijn verkrijgbaar via de website (www.diereifholzkapelle.nl) of door te bellen met 0487-592119.

Door Erik de Klippelaar.