Afbeelding

In Beuningen volgend jaar 1,5 procent verhoging OZB-belasting

Algemeen

BEUNINGEN – De gemeenteraad van Beuningen heeft dinsdagavond besloten dat de OZB-belasting volgend jaar stijgt met 1,5 procent. Het college van B&W had een verhoging van 3 procent gewild, omdat de
financiële positie van de gemeente nog altijd erg broos is. Het besluit viel tijdens de behandeling van de 'Programmabegroting 2019'.

Zoals te verwachten was, waren de oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks en D66 erg kritisch op de nieuwe begroting. PvdA-fractievoorzitter Sijmen Versluijs omschreef de begroting als 'slecht voorbereid broddelwerk' en bovendien slecht leesbaar.

Wassenaar aan de Waal
De SP was van mening dat Beuningen onvoldoende inzet op sociale woningbouw. Fractievoorzitter Jos Swartjes van de SP: 'Dit college verkoopt het liefste dure kavels voor particuliere woningen. Beuningen als het toekomstige Wassenaar aan de Waal.' GroenLinks-fractievoorzitter Frans Houben sprak van een houtjes-touwtjes begroting. Volgens hem is er voor het tweede jaar op rij een 'probleem-begroting', omdat die niet structureel dekkend is.

Totale ommezwaai D66
De afgelopen jaren nam D66 deel aan de coalitie en leverde de wethouder van financiën. De democraten waren dan ook meestal vrij positief over de begroting. Eenmaal in de oppositie liet D66 dinsdagavond uiteraard een heel ander geluid horen. Volgens D66-fractievoorzitter Roel Kuppens is 'het bedrijf Beuningen met de door het college voorgestelde koers zo goed als failliet. De politieke keuzes van de coalitie worden naar mening van D66 'keihard afgewenteld op de inwoners van Beuningen.'

Via mediapartner RN7.