Babbels: Van Risweg

Column

Normaal gesproken word ik aardig giftig van mensen die 'zie je wel, ik zei het toch?' roepen, maar… Twee weken geleden zei ik toch al dat Druten burgemeester Van Riswijk ging kwijtraken aan Zevenaar? Nou, zie je wel!

Donderdag kreeg Luciën het verlossende telefoontje: hij mag terug naar huis. Al wacht hem in de nieuwe fusiegemeente Zevenaar wel een hoop gezever. Zo lagen de raadsleden daar laatst nog met elkaar in de clinch over een weekendje weg, bedoeld om de onderlinge verhoudingen te verbeteren. Als het niet zo treurig was, zou je erom lachen.

Op politiek vlak heeft Zevenaar echter wel meer smoel dan Druten, waar 14 van de 17 raadszetels in handen zijn van lokale partijtjes die de gemiddelde inwoner niet uit elkaar kan houden. Over het democratische gehalte zeg ik dan nog niets, dat heb ik al genoeg beschreven. In Zevenaar levert één lokale partij 10 van de 27 raadsleden, maar voor de rest kunnen we daar de partijen wel uit elkaar houden.

Overigens bewijst het vertrek van Luciën naar Zevenaar maar weer eens dat de regio rondom Arnhem niet zonder Maas & Waalse bestuurders kan. Carol van Eert ging hem al voor toen hij van Beuningen naar Rheden ging. En ook Marianne Schuurmans gebruikte haar wethouderschap in die gemeente als springplank naar het burgermoederschap in Lingewaard.

Maar wat moet er van Druten worden? Komt er een waarnemer of laten we de Wijchense burgemeester Verheijen de klus misschien klaren? Da's dan meteen een voorzet naar die onvermijdelijke gemeentelijke fusie waar Druten nog steeds niet aan wil. Het vertrek van Van Riswijk zou een mooie aanleiding zijn hier toch eens mee te beginnen. De ambtelijke fusie is er al, de bestuurlijke samenwerking kan nu in de grondverf gezet worden.

Luciën zal het een zorg zijn. Die denkt vanaf 20 december ongetwijfeld aan zijn motto van z'n nieuwjaarstoespraak uit 2011: 'Doe het lekker zelluf!.

Door Patrick Huisman