Lezing over Jan Sluijters

Algemeen

WIJCHEN - Op 17 november opent in het Noord-Brabants Museum een expositie rond het werk van Jan Sluijters (1881-1957). Sophie Tutelaers vertelt in deze lezing meer over deze belangrijke Brabantse kunstenaar, met name over de periode die centraal staat in de expositie, zijn 'wilde jaren'. traditioneel opgeleid

Jan Sluijters werd bij de aanvang van de twintigste eeuw gezien als een veelbelovend schilder in de strenge, Academische stijl. Hij wint in 1904 de Prix de Rome en een reisbeurs om in Rome en Madrid de grote klassiekers te gaan bekijken. Van het werk van de grote voorgangers dat daar te zien is kan hij, zo vindt men, veel leren. De Avant-garde die in Parijs opkomt kan hij daarentegen beter mijden. toch naar Parijs Maar Jan Sluijters gaat zijn eigen weg, en wel naar Parijs, want juist die Avant-garde trekt hem. En zo beginnen voor Sluijters in april 1906 zijn wilde jaren. Hij dompelt zich in al het nieuwe en spreekt en werkt met gelijkgezinden als Leo Gestel, Kees van Dongen en Piet Mondriaan. Zijn rol bij de vernieuwingen in de schilderkunst leverde hem de reputatie op van pionier van het Nederlandse modernisme.

In deze lezing gaat Sophie Tutelaers in op deze spannende periode in Sluijters oeuvre. Wie was dit "schildersbeest", zoals Sluijters ook wel genoemd werd? Welke kunst fascineerde Sluijters zo in Parijs en waarom dan? Wat was de invloed op zijn eigen werk? Sophie Tutelaers studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze studie sloot ze af met een onderzoek naar werk van Van Gogh. Zij geeft cursussen kunst- en architectuurgeschiedenis, lezingen over kunst en begeleidt excursies in musea.

Waar en wanneer?

Woensdag 28 november 20 uur, 't Achterom, Homberg 2535, 6601 XW Wijchen Toegang 9 euro inclusief koffie/thee Aanmelden en meer informatie: www.kunstkringwijchen.nl.