Met een knapzakje op pad door de Appelternse natuur.
Met een knapzakje op pad door de Appelternse natuur. Foto: Marion Enzerink

Genieten van herfstzon- en kleuren bij opening Klompenpad

Algemeen

APPELTERN - Na maanden van voorbereiding werd afelopen zondag 4 november bij Dorpshuis De Schuur in Appeltern, door burgemeester Vincent van Neerbos en Masja van Ingen, de Wandel- en struinroute Mooi Appeltern officieel geopend. De eerste wandelaars werden, naast de nieuwe route, getrakteerd op een heerlijk herfstzonnetje die de najaarskleuren nog beter uit de verf liet komen.

De route bestaat uit twee rondwandelingen, die met elkaar verbonden kunnen worden tot een totale lengte van 10,3 km. Het betreft een blauwe struinroute, die deels langs de Maas en door de Moringerwaarden loopt en een gele wandelroute, die voornamelijk over de openbare weg loopt, maar ook door de Heerlijkheid Appeltern en aan de teen van de dijk. De route kent twee startpunten die beide voorzien zijn van een informatiebord en parkeergelegenheid, te weten bij dorpshuis De Schuur en op de Maasdijk bij de ingang van de Heerlijkheid.

Knapzak maken

Op de openingsdag waren er verschillende leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo konden kinderen hun eigen knapzak maken, marshmallows roosteren en deelnemen aan een spinnenwebspel. De route eindigde feestelijk aan de Maas bij de voormalige loswal, met muziek en een hapje en een drankje.

DorpsPlatform

De wandel- en struinroute is een initiatief van DorpsPlatform Appeltern in samenwerking met Uit®waarde. Samen met de dorpsbewoners wil DorpsPlatform Appeltern (DPA) zich inzetten voor het behouden en verbeteren van de kwaliteit van de leefbaarheid van Appeltern. Het DPA heeft zich als taak gesteld om de belangen van het dorp te behartigen, initiatieven bij bewoners te stimuleren en waar mogelijk te faciliteren als intermediair naar de gemeente. Daarnaast wil het dorpsplatform, gevraagd en ongevraagd, de gemeente adviseren over zaken die het dorp raken. Behalve de vrijwilligers in het bestuur zijn ruim 50 vrijwilligers actief in de themagroepen.