Juryleden Marcel van den Bergh, John van Gelder en Hans Barten.
Juryleden Marcel van den Bergh, John van Gelder en Hans Barten. Foto: John van Gelder

Organisatie Dickens Festijn op zoek naar meest betoverende foto

Algemeen

DRUTEN - Wie maakt het meest betoverende Dickens-beeld? Die vraag staat centraal in een heuse fotowedstrijd die de organisatie van het jaarlijkse Dickens Festijn in Druten dit jaar voor het organiseert. Ieder jaar voegen de bestuursleden van het winterse evenement nieuwe elementen toe aan het festijn. Dit jaar wordt een doelgroep aangesproken die wat hen betreft absoluut een podium verdient: de vele hobbyfotografen die het festijn bezoeken.

De met stro geplaveide straten, gevuld met honderden personages uit de beroemde boeken van schrijver Charles Dickens, vormen op zondag 16 december aanstaande wederom een bijzonder fotogeniek decor. 'Jaarlijks weten dan ook talloze bekende en minder bekende fotografen hun weg naar Druten te vinden, om onze unieke sfeer op de gevoelige plaat vast te leggen', aldus één van de bestuursleden. Het gros van die beelden wordt vaak enkel in eigen kring gedeeld.

Verbogen pareltjes

'Zonde,' meent de organisatie, 'want er zitten vaak verbogen pareltjes tussen.' De organisatie daagt alle fotografen, die niet beroepsmatig als fotograaf actief zijn, daarom uit om hun meest 'betoverende' beeld, gemaakt tijdens het aanstaande Dickens Festijn, in te zenden. Onder de inzendingen worden drie prijzen uitgereikt. De winnaar krijgt een unieke vergroting van zijn foto op acrylaat, een dinercheque en een bijzondere tinnen award.

Deskundige jury

Drie bekende Maas en Waalse fotografen vormen de deskundige jury voor de wedstrijd. John van Gelder, fotograaf voor onder meer dit weekblad, neemt, samen met portret- en landschapsfotograaf Hans Barten en Volkskrant-fotojournalist Marcel van den Bergh, deze belangrijke taak voor zijn rekening. Van Gelder zelf is te spreken over het initiatief van de organisatie: 'Foto's zijn er om gezien te worden', zo meent hij. 'Met deze wedstrijd wordt op een originele manier aandacht gevraagd voor fotografie, dat vind ik zeer positief.'

Zie voor meer informatie over deelname aan de fotowedstrijd: www.dickensdruten.nl/fotowedstrijd.