Babbels

Column

Ingeburgerde vader

Na een kleine zes jaar Carol van Eert en een jaar waarneming door Daphne Bergman verwelkomt Beuningen deze week een nieuwe burgemeester.

West Maas en Waal deed dat vorig jaar al, toen Vincent van Neerbos de ambtsketting overnam van Thomas Steenkamp. We horen nog weinig van deze burgemeester, al vaart hij volgens ingewijden steeds meer een eigen koers. Zolang die een beetje ingaat tegen de conservatieven van de Federatie Dorpslijsten en de VVD kan dat alleen maar positief zijn natuurlijk.

Druten is een ander verhaal. Daar maakte in 2009 een hele jonge Luciën van Riswijk de oversteek vanuit Rijnwaarden. Met zijn 41 jaar was hij destijds zelfs de eerste twitterende Nederlandse burgemeester. Luciën was een trendsetter en bleek zijn tijd vaak vooruit. Maar we zijn bijna tien jaar verder en hij zit er gek genoeg nog steeds.

Toen hij aantrad, gold Van Riswijk als aanstormend talent die snel de overstap zou maken naar grotere gemeentes. Druten zou zelfs blij mogen zijn als hij zijn eerste termijn als burgervader zou volmaken. Maar nog even en hij heeft er al twee termijnen opzitten, als tegen die tijd Wijchen en Druten al niet gefuseerd zijn.

Des te meer reden voor Van Riswijk om eens op zoek te gaan naar een leuke, andere burgemeestersjob. Ik mag graag meedenken en heb alvast wat veldwerk gedaan. Het moet een grotere gemeente zijn, een mens wil zich immers verbeteren. Wat dacht u van Oosterhout in Noord-Brabant of Veenendaal in Utrecht? Maar eigenlijk denk ik dat hij al gesolliciteerd heeft, als burgemeester van de fusiegemeente Rijnwaarden en Zevenaar.
Ooit vertrokken als wethouder kan hij nu terugkeren als burgemeester. Dat moet al in december, maar geen nood, Van Riswijk heeft nog steeds een prima (burgemeesters)woning in Aerdt.

De bekendmaking van de nieuwe burgemeester in Zevenaar is overigens op 8 november, precies tijdens de 200e Leste Mert in Druten. Dus wat er ook gebeurt, dat evenement pakt niemand Luciën nog af!

Door Patrick Huisman