Logo demaasenwaler.nl
Foto: SP West Maas en Waal

SP-afdelingen Rivierenland overhandigen protestkaarten aan AVRI

MAAS EN WAAL - De afgelopen tijd is er door verschillende SP-afdelingen in Rivierenland stevig actie gevoerd richting de nieuwe plannen van de AVRI. De SP is bang dat het omgekeerd inzamelen tot meer afval naast containers leidt, zoals eerder al in andere gemeentes gebeurde waar het afvalsysteem veranderde. Daarnaast vindt de SP dat er in de plannen te weinig gedacht is aan ouderen, mindervaliden en zieken die niet altijd in staat zijn met hun afval te slepen. Ook produceren sommige van deze groepen nu eenmaal meer afval, waar ze weinig of niets aan kunnen doen (denk aan incontinentiemateriaal). De SP pleit daarom voor het uitstellen van het plaatsen van de ondergrondse containers, totdat er voor deze en andere problemen een goede oplossing gevonden is.

Omdat de SP merkte dat haar bezwaren op veel steun van de inwoners van Rivierenland kon rekenen, startte zij een ansichtkaartenactie. Op de kaart konden inwoners bezwaar maken tegen de plannen van de AVRI. De SP vestigde eerder al de aandacht op deze actie door in de gemeenten West Maas en Waal, Maasdriel en Zaltbommel informatieavonden van de AVRI te bezoeken. Hierbij vroegen SP vrijwilligers aan de inwoners om een zienswijze in te dienen op het nieuwe systeem.

Op donderdagochtend 18 oktober overhandigden de afdelingsvoorzitters van de SP Bommelerwaard (Tineke van Dijk) en de SP West Maas en Waal (Willeke van Ooijen) een groot aantal (+ 650) ansichtkaarten aan wethouder Reus (van Culemborg), voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de AVRI. Dat deden zij aan het begin van de vergadering van de AVRI waarin over een deel van de nieuwe plannen besloten zou worden. Bij de overhandiging van de kaarten gaf wethouder Reus aan dat veel van de problemen die de SP constateert ook bekend zijn bij de AVRI, en dat het bestuur van de AVRI gaat proberen die zoveel mogelijk op te lossen.

Discussie
Inwoners van Regio Rivierenland hebben met de ondertekening een krachtig signaal afgegeven. Het aanbieden zorgde voor behoorlijk wat druk op de ketel en de discussie die ontstond werd hierdoor aangescherpt. Bij de leden van het AB staat nu scherp op het netvlies dat er liefst voor 1 januari 2019 een oplossing moet komen voor de aangekaarte problemen. Dit betekent dat er in West Maas en Waal een proef komt met de inzameling van incontinentiemateriaal en dat gekozen wordt voor een tarief waarbij het inwerpen van een afvalzak in de container € 1,- gaat kosten i.p.v. € 1,85. De problemen rondom de plaatsing van de containers worden echter voorlopig niet opgelost. Daarom raad de SP de inwoners aan om bezwaar te maken wanneer ze het niet eens zijn met de plek van de containers.

Meer berichten