De vondst van Sybren
De vondst van Sybren Foto: Anne-Bregtje Schelfhout

Levensgevaarlijke vondst langs De Waal

Algemeen

WAMEL - Dat een middagje struinen langs De Waal eindigde in een 'uitje' met de Explosieve Opruimingsdienst en de politie hadden Sybren de Winter en Stijn Kranendonk uit Wamel nooit gedacht.

De tieners zoeken regelmatig in de uiterwaarden al dan niet met metaaldetector. Met het blote oog blijkt ook veel te vinden te zijn. Sybren vond deze week namelijk een roestige buis, aan een kant afgedicht. Hij kwam al gauw tot de conclusie dat het een huls van een granaat moest zijn, waarschijnlijk uit de Tweede Wereldoorlog. Helemaal blij was hij met zijn vondst, want alles wat daarmee te maken heeft, heeft zijn belangstelling.

EOD
Enthousiast ging hij met de huls naar zijn vriend Stijn om het ding te ontroesten. Aan de slag met hamer en beitel. Een badje cola had nog geen effect gehad. Ze kwamen tot de ontdekking dat er nog een deksel aan de binnenkant van de huls zat, zo halverwege. Kenners gaven aan dat er nog munitie in kon zitten. De politie en EOD werden door de ouders gebeld, die een dag later het object kwamen inspecteren. De conclusie was niet mals: levensgevaarlijk, nooit meer zoiets aanraken of meenemen. Een toefje zuurstof bij de lading en het zou ontploffen, met desastreuze gevolgen. Het gaat om een 7,3 cm propagandaraket van de Duitsers om Nazi-foldertjes of nieuws te verspreiden. Wel een unieke vondst.

Advies
De waterstand van de Waal is laag, zo laag dat er veel te vinden is. Onschuldige oude scherven, een verroeste vergiet of fossielen, maar dus ook levensgevaarlijke objecten. Het advies van de Explosieve Opruimingsdienst en de politie is om die voorwerpen te laten liggen, nooit mee naar huis te nemen en direct de EOD of politie te bellen.

De propagandaraket is tijdens het 'uitje' met de EOD en politie nabij het voetveer in Wamel vernietigd. 3-2-1, een grote plof en het avontuur voor Sybren en Stijn was ten einde.

Afbeelding