Gemeenten moeten warmtetransitieplan opstellen

Algemeen

BEUNINGEN - De omschakeling naar volledig duurzame energie en verwarmen zonder aardgas brengt grote veranderingen met zich mee. De rijksoverheid wil dat gemeenten hiervoor een zogeheten warmtetransitieplan opstellen. Dat moet gebeuren in samenwerking met netbeheerders, woningcorporaties, provincies, bewoners en bedrijven.

Analyse van de warmtevraag

Ter voorbereiding van het warmtetransitieplan laat de gemeente Beuningen een scan maken, waardoor men in staat is een analyse te maken van de warmtevraag binnen de gemeentegrenzen. Deze impactscan is de eerste fase bij het overstappen naar aardgasvrije wijken. De gemeente Beuningen heeft hiervoor inmiddels 10.000 euro vrijgemaakt op de begroting voor 2019. Met de impactscan krijgt Beuningen inzicht in de opgave die er ligt en de keuzes die men moet maken. Zo wordt duidelijk wat de toekomstige warmtebehoefte is, evenals de energievoorziening.

Warmtevoorziening per wijk

In het warmtetransitieplan geeft de gemeente Beuningen waarschijnlijk per wijk aan welke alternatieve warmtevoorziening zij in een gebied verwacht en wanneer deze gerealiseerd moet zijn. De warmtevoorziening voor een wijk kan ruimtelijke gevolgen hebben.

Bron via mediapartners RN7.