Kwart maatschappelijk werk is schuldhulpverlening

Algemeen

DRUTEN - Vorig jaar had bijna een kwart van alle hulpverlening van de organisatie Sterker sociaal werk in de gemeente Druten te maken met schuldproblematiek. Dat komt naar voren uit een rapportage over 2017 van Sterker sociaal werk. Deze organisatie is ontstaan uit een fusie tussen SWON het seniorennetwerk en NIM Maatschappelijk Werk.

Vaak meerdere problemen tegelijkertijd

Naast schulden zijn er ook veel problemen die voortkomen uit echtscheiding, huisvesting en psychosociale problemen. Het komt regelmatig voor dat er meerdere problemen tegelijkertijd spelen. In 2017 hebben 72 inwoners van Druten zich gemeld bij Sterker sociaal werk, afgezien van de inwoners die zich hebben gemeld bij het Sociaal Team. De gemiddelde wachttijd was vorig jaar bijna vier weken. Een traject voor hulp duurt gemiddeld ongeveer een half jaar. Bij schuldhulpverlening is dat vaak een wat langere periode. Dat is ook zo in andere gemeenten.

Ruim kwart miljoen euro subsidie

Het Drutense college van B&W maakte dinsdag bekend dat Sterker sociaal werk voor volgend jaar 267.000 euro subsidie ontvangt. Voor dat bedrag wordt het algemeen maatschappelijk werk binnen Druten uitgevoerd, evenals de Vrijwillige Buurtbemiddeling. Sterker sociaal werk gelooft in de veerkracht van mensen en dat iedereen er toe doet. Men beschouwt het als hun missie om bij te dragen aan een sterke samenleving op basis van medemenselijkheid. Zij ondersteunen mensen bij het zoeken van oplossingen als ze even vastlopen en komen voor ze op wanneer ze dat zelf niet kunnen.

Sterker sociaal werk rapporteert tweemaal per jaar aan de gemeente over het behaalde resultaat en eventuele knelpunten. Ook is er ieder kwartaal een voortgangsoverleg.

Bron via mediapartners RN7.