Vrijwilligers van de werkgroep Fleurig Appeltern.
Vrijwilligers van de werkgroep Fleurig Appeltern. Foto: Marion Enzerink

Initiatieven voor klimaatadaptatie

Algemeen

MAAS EN WAAL - De droogte afgelopen zomer, maar ook de hoge waterstanden in de winter, baren iedereen zorgen. In Winssen was afgelopen woensdag een werkbijeenkomst met klimaatverandering en bewonersinitiatieven als onderwerp, georganiseerd door de provincie Gelderland. De bijeenkomst was bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in klimaatadaptatie van onderop.

De bijeenkomst werd afgetrapt in de idyllische dorpsboomgaard van Winssen. Deze boomgaard wil men toegankelijk maken voor de gemeenschap, en er misschien zelfs een kruidenhoek inrichten waar iedereen gebruik van kan maken. Ook het restaurant aan de overkant kan van deze boomgaard de vruchten plukken.

Droomavonden

Vervolgens spraken de deelnemers over waar zij zich mee bezig houden op het gebied van klimaatadaptatie. Ineke Heymans van Fleurig Appeltern vertelde over burgerinitiatieven in Appeltern, via het organiseren van een 'droomavond'. Er is nu een dorpsplatform dat zijn invloed aanwendt bij de gemeente, via crowdfunding is een vijfde AED-apparaat voor het dorp geregeld en er is een fleurige entree bij het dorp gerealiseerd. Bewoners doen het zelf.
Wouter van Eck informeerde de aanwezigen over het voedselbos in Groesbeek, en Stichting Duurzaam Hengstdal over de zogenoemde Appeltaartbijeenkomsten, waarbij bewoners samenkomen om te overleggen wat ze bijvoorbeeld kunnen doen om energie te besparen of op te wekken.

Florine van Boetzelaar van woningcorporatie Standvast Wonen uit Deest vertelde hoe groot onderhoud niet alleen tot de woningen beperkt blijft, maar op welke wijze ook de omgeving daarbij wordt betrokken. 'Misschien een paar huizen minder overhouden, en daarmee meer ruimte voor groen, als ondersteuning voor een prettige en duurzame omgeving'.

Duurzaamheid van onderop

Waar iedereen het over eens was: duurzaamheid moet van onderop komen. 'Afdwingen werkt contraproductief. Er komt zoveel op ons af en de burgers moeten het ook trekken. Niet iedereen is in staat een grootse bijdrage te leveren aan het milieu, maar vele kleintjes maken één grote. Wat kunnen we zelf doen en waar kan de overheid ons helpen. En omgekeerd: waar kunnen wij initiatieven van de overheid ondersteunen', aldus de deelnemers. Enthousiast als ze zijn raken ze niet uitgepraat. Ze spreken af over een jaar weer in contact te komen om van elkaar te vernemen waar iedereen staat.

Door Addy de Meij