Beuningen heeft huishoudboekje op orde

Algemeen

BEUNINGEN - Beuningen wil klaar zijn voor de toekomst. Daar wordt de komende jaren hard aan gewerkt. De gemeente doet dat samen met inwoners, ondernemers, partners en stakeholders. Beuningen is een mooie duurzame woongemeente. Een gemeente waarin we voor elkaar zorgen. En – niet onbelangrijk – een gemeente die financieel op orde is. In de begroting 2019 is te zien wat de gemaakte keuzes zijn om die ambities waar te maken. Burgerparticipatie, duurzaamheid en zorg lopen als rode draden door alle plannen heen.

Wethouder Henk Plaizier, financiën: "In 2019 blijven we doen wat we moeten doen. Daarnaast investeren we. In mensen en in de omgeving waar we wonen. Daar ben ik trots op. We hebben keuzes gemaakt. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg. Het college stelt voor om de volgende vier jaar zwaarder in te zetten op preventie. Dat doen we door meer geld te steken in zorg en welzijn. Door eerder met bewoners met een hulpvraag om tafel te gaan, kun je samen kijken wat er gedaan kan worden om zo gezond mogelijk te blijven of om erger te voorkomen."

Daarnaast heeft de gemeente veiligheid hoog in het vaandel. "Er komt een tweede BOA en er wordt geld vrijgemaakt om ondermijning tegen te gaan. Ondermijning is het oprukken van criminaliteit in ons dagelijks leven."

Wat betekent de begroting 2019 voor inwoners, een greep uit de plannen:

Duurzaamheid

Duurzaamheid blijft een belangrijk onderwerp. De gemeente wil in 2040 energieneutraal zijn. Volgend jaar moet duidelijk zijn hoeveel windmolens er komen en waar ze komen te staan in onze gemeente. We gaan ook werken aan een ecologische wijk in Ewijk. Volgend jaar worden hiervoor de plannen gemaakt. Die willen we samen met eventueel toekomstige bewoners gaan bedenken. De wijk zelf wordt vanaf 2020 gebouwd.

De duurzaamheidsleningen komen in 2019 terug en particuliere energiecollectieven worden ondersteund. In een nog op te stellen notitie Duurzaam bouwen is naast 'groen' ook ruimte voor levensloopbestendig wonen.

Financiële keuzes

De woonlasten voor bewoners neemt toe. De OZB stijgt in 2019 met 3%. Daarnaast stijgen ook de afval- en rioolstoffenheffing.

De financiële positie van Beuningen blijft broos. De programmabegroting 2019 wordt afgesloten met een positief resultaat van € 51.000. Het streven is om de negatieve reserve weg te werken. Dat lukt in 2021. "De ambities uit het collegeakkoord worden natuurlijk al eerder zichtbaar. Inwoners en ondernemers in Beuningen zien op korte termijn wat onze investeringen opleveren."

Zorg voor elkaar

Er gaat meer geld naar zorg en welzijn. Mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben. Niet alleen als het zover is, vooral ook in het voortraject. "Door sterker in te zetten op preventie kun je voor een deel voorkomen dat mensen later gemeentelijke regelingen en instanties nodig hebben. Het mes snijdt aan twee kanten. Voor bewoners is voorkomen beter dan genezen. En voor de gemeente is het een manier om de zorg betaalbaar te houden."

Die zorg moet bovendien zo dichtbij mogelijk georganiseerd worden. Daarbij kijken we wat iemand nog zelf kan, wat familie of bekenden kunnen doen en naar wat er dan nog nodig is aan professionele hulp. "We doen het letterlijk samen."

Besluitvorming gemeenteraad

De gemeenteraad vergadert op dinsdag 13 november over de begroting. De raad bepaalt dan of de begroting, eventueel met wijzigingen, wordt vastgesteld. Voor die tijd staat het op 31 oktober op de agenda van de raadscommissie Financiën en Algemene Zaken. Inwoners en ondernemers kunnen dan inspreken.