Logo demaasenwaler.nl
Diny van de Geijn, Mia HUisman en Francien Arts.
Diny van de Geijn, Mia HUisman en Francien Arts. (Foto: John van Gelder)

Zonnebloem afdeling Druten 60 jaar

DRUTEN - "Als vrijwilliger zet ik alles op alles om mensen met een fysieke beperking onvergetelijke momenten te bezorgen." Deze kernachtige volzin staat op het pasje dat iedere Zonnebloem-vrijwilliger heeft. In Druten, met de kernen Horssen, Puiflijk, Deest en Afferden, is dat dus ook de missie van zo'n 60 vrijwilligers. Ze maken het leven van plusminus 300 gasten, men spreekt niet van leden, met een lichamelijke beperking door ziekte, leeftijd of handicap een stuk mooier.

Op 23 september wordt het 60-jarig jubileum gevierd in d'n Bogerd in Druten. Van 14.00 tot 15.00 uur is er een receptie. Van 15.00 tot 16.30 uur een optreden van Showorkest Riverland met in de pauze hapjes en drankjes en van 16.30 uur tot17.30 uur kan nog gezellig nagepraat en geborreld worden.

Voorzitter Mia Huisman: "Het klinkt misschien wat raar, maar we zouden eigenlijk meer gasten moeten hebben." Dat klinkt inderdaad raar en vraagt om wat nadere uitleg. De Zonnebloem kent gasten die alleen deelnemen aan de activiteiten. En daarnaast zijn er bezoekersgasten; die krijgen op gezette tijden bezoek van een vrijwilliger. Om een praatje te maken, even te wandelen, er gewoon voor deze soms wat eenzame mensen even te zijn. Mia denkt dat er in die laatste categorie nog meer mensen zijn die van de diensten van de vrijwilligers gebruik zouden kunnen/mogen maken. "Verlegenheid en/of schaamte is dan soms een sta-in-de-weg."

Francien Arts uit Deest is al twintig jaar vrijwilligster. Zij werd destijds gevraagd door haar buurvrouw Marijke Vermeer. Die was toen (1998) voorzitster en vermoedde wel dat Francien zou gaan meedoen. Dat deed ze ook, al nam ze wel enige bedenktijd: "Ik vind dat je altijd eerst even goed moet nadenken voordat je ergens ja tegen zegt." Francien begeleidt zowel activiteiten- als bezoekgasten.

De Drutense Diny van de Geijn is een gast. Zij heeft een ernstige erfelijke oogziekte. Ook haar kinderen en kleinkinderen erfden de ziekte. Met haar vrijwilligster kan ze zo een keer per maand haar zorgen delen. Bijvoorbeeld tijdens een wandelingetje over de dijk. Diny: "Dat kan ik natuurlijk ook met mijn man, maar met een neutraal iemand lucht dat nog meer op."

In het jubileumboekje zegt burgemeester Luciën van Riswijk mooi: "Jullie (vrijwilligers) zorgen voor zonnestralen in het leven van inwoners die het nodig hebben. Belangrijk en nog net zo nodig als 60 jaar geleden"

Door Piet Zeeuwen

Meer berichten