Patrick, Rick en Tom, initiatiefnemers van de Kerlszitting Winssen.
Patrick, Rick en Tom, initiatiefnemers van de Kerlszitting Winssen. Foto: John van Gelder

De kracht van de Kerlszitting

Algemeen

WINSSEN - Geen grote tent, geen smokings en geen lange dissen. Winssen kent sinds een aantal jaar een geheel eigen variant van het concept 'herenzitting'. 'Gewoon in de kroeg, met een biertje, een hapje en bovenal veel humor. Dat is de kracht van de Kerlszitting', zo vat initiatiefnemer Rick de Waal het evenement samen. Aan een goed concept moet je niet sleutelen, zo blijkt, want ook de zesde editie is bijna uitverkocht.

'Het idee voor een gezellige middag uitsluitend voor 'kerls' (Maas en Waals voor mannen, red.) ontstond aan de bar van Café De Gouden Leeuw in Winssen', vertelt De Waal. Samen met vrienden Patrick van Deijzen en Tom van Suilen en de toenmalige uitbater Bas van der Aa werden de eerste plannen gesmeed. 'Wat klein begon, is uitgegroeid tot een waar fenomeen in het dorp.'

'Toch houden we vast aan het kleinschalige karakter van het evenement. Daar blijven mensen voor terugkomen.' Zo bleven de heren ook trouw aan het café, waar inmiddels uitbater Daan Willems achter de toog staat. Stan van den Dobbelsteen, geboren Winssenaar, is presentator van het eerste uur en zal ook dit jaar, samen met dj Matte Frazzie, zorgen voor de omlijsting van het programma.

Top 4 van Brabant

Dat programma, waarin humor de boventoon voert, is overigens iets wat al lang geen kleinschalig karakter meer heeft. Dit jaar wisten de drie vrienden de top 4 van het Brabants Kampioenschap Tonpraten naar Winssen te halen. 'Berry Knapen, Hans Keeris, Freddy van den Elsen en Dirk Kouwenberg eindigden dit jaar op de plaatsen 1 t/m 4, tijdens het kampioenschap in Valkenswaard. Dat we deze vier tonpraters, wereldberoemd in Brabant en omstreken, alle vier hebben weten te strikken is uniek.'

Kerl van Winssen

Ook uniek is de jaarlijkse verkiezing van 'De Kerl van Winssen'. 'Ieder jaar nomineren we 's ochtends drie Winssenaren, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap. Het publiek kan vervolgens stemmen op diegene, die zij de titel gunnen. Naast de eeuwige roem, krijgt de winnaar een mooie bronzen award', aldus De Waal.

De Kerlszitting Winssen vindt plaats op zondag 14 oktober van 10.00 tot 15.00 uur. Een kaartje kost 65 euro, inclusief eten en drinken. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Café Daan.