Bas van der Hoeven
Bas van der Hoeven Foto: Bas van der Hoeven

Column Bas van der Hoeven

Column

Mathieu

Zelden worden in columns mensen verheerlijkt, maar nu kan ik er niet omheen. Mathieu Gremmen uit Horssen is waarnemend dijkgraaf van Waterschap Rivierenland geworden. Geen geringe prestatie als je bedenkt dat Mathieu deel uitmaakt van de Fractie Ongebouwd en het op moest nemen tegen bestuursreuzen als de laatste der PvdA'ers Henk van 't Pad.

Een welgemeend Van Harte is hier dus op zijn plaats.

Mathieu Gremmen is geboren als dijkgraaf. Opgegroeid tussen Maas en Waal kent hij het water als een kabbelende vriend én als een razende bedreiging van huis en haard. Toen het Land van Maas en Waal nog uit onland bestond was de Horssenaar al vaak met zijn stepje op de zwakke dijken te vinden. Regelmatig stopte hij een vingertje in het zompige, door piping verzwakte dijklichaam. Zijn vader had hem voorgelezen over Hansje Brinker en kleine Mathieu droomde ervan ook zo'n held te worden. Een ferme vent die de Maas en Walers zou redden van de verdrinkingsdood; met één vinger in de neus en één in de dijk.

Het liefst zou Mathieu in de middeleeuwen geleefd hebben. Toen de strijd tegen het onvoorspelbare water heroïsch was en op lokaal niveau werd beslecht. Toen de dijkgraaf nog te paard de waterkeringen en sluisjes inspecteerde, toen de dwarse boeren in het dorp nog sidderden als de adellijke waterbaas zijn hengst bij de dorpskroeg stalde.

Maar die tijden zijn voorbij. De dijken zijn hoger en breder, computers voorspellen stormvloeden, smeltwater en regenval. Ze bewaken ook de kwaliteit van ons (drink)water.
Waterschap Rivierenland beheert een enorm ingewikkeld, fijnmazig netwerk van waterlopen dat moet worden gekoesterd en getemd. Dat vraagt om kennis, kunde en inzet. De dijkgraaf geeft leiding aan dat proces.

Gelderland kan voorlopig rustig slapen. Mathieu Gremmen, een dijk van een kerel, waakt over ons.