Kindpakket Druten wordt voortgezet

Algemeen

DRUTEN - Via het Kindpakket Druten krijgen gezinnen die in armoede leven middelen om hun kinderen goed deel te kunnen laten nemen aan onderwijs en samenleving. Het project wordt in 2019 verlengd.

Ouders die in armoede leven krijgen bijvoorbeeld een bijdrage voor de aanschaf van een fiets voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, maar ook bijlessen, verplichte gymkleding, gymschoenen en de kosten voor een schoolkluisje. In sommige gevallen wordt zwemles en de aanschaf van een laptop voor school vergoed. 

Het Kindpakket werd uitgevoerd door Leergeld2stromenland en is onlangs geëvalueerd. Wethouder Sjef van Elk is uitermate tevreden; er werden 387 zaken geregeld voor 148 verschillende kinderen. Voor de start van het project werd gegokt dat men 160 kinderen zou bereiken. Er ging ruim 31.000 euro op aan contributie/lesgeld van sport- en cultuurorganisaties, en 58 kinderen in het voortgezet onderwijs kregen een laptop. De kosten hiervan bedroegen 28.000 euro.

Verbeterpunten

Het project wordt in 2019 verlengd. Hiervoor is een budget beschikbaar van 68.000 euro. De uitvoering is weer in handen van Leergeld2stromenland. Volgens Van Elk zijn er nog wel enkele aandachts- en verbeterpunten. Die hebben onder andere betrekking op het bereiken van de totale groep leerlingen, naar schatting 340, en het meedoen van meisjes uit gezinnen met een migratieachtergrond.
Van Elk denkt winst te kunnen behalen door goede voorlichting bij bijvoorbeeld inloopmiddagen voor allochtone moeders. Actieve inzet op het vergroten van het bereik blijft nodig.

Door Piet Zeeuwen