Ingezonden brief SP West Maas en Waal:

Ingezonden

Inwoners bezorgd om slibstort Over de Maas

WEST MAAS EN WAAL - Na verontrustende berichten over de stort van vervuild slib uit het buitenland in zandafgravingen in Nederland heeft de SP West Maas en Waal op dinsdag 10 juli een bijeenkomst gehouden in dorpshuis De Hucht in Alphen.

De bijeenkomst had tot doel te informeren over de slibstort in ontzandingsgebied Over de Maas bij Alphen en Dreumel en werd door ongeveer 100 inwoners werd bezocht. Ook aanwezig waren Paul Kusters van de SP-fractie in de provincie en Cem Lacin, Tweede Kamerlid voor de SP. Zij maakten duidelijk dat inwoners zelf nog veel kunnen doen om de stort van vervuild slib tegen te gaan.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat veel inwoners ongerust zijn over wat er gestort is. 'In eerste instantie willen inwoners dan ook weten wat er precies is gestort en wie er verantwoordelijk voor is', licht SP-raadslid Willeke van Ooijen toe. 'Waar we daarna voor moeten gaan zorgen is dat de stortingen van vervuild slib niet meer plaatsvinden. Dit kan door voor 28 augustus een zienswijze in te dienen.' Een voorbeeld hiervan is te vinden op www.westmaasenwaal.sp.nl.

Zienswijze
De provincie Gelderland heeft inmiddels een ontwerpvergunning voor verlenging van de ontzandingen met drie jaar, tot eind 2021, afgegeven. 'Over het storten van slib, wat vervolgens plaats gaat vinden, gaat niet de provincie maar Rijkswaterstaat. Echter, alles wat nu afgegraven wordt, wordt ook weer een keer volgestort. Het is daarom logisch om tegen de nieuwe vergunning te protesteren, zolang niet duidelijk is dat volstorten met vervuild slib niet opnieuw plaatsvindt.' Dit kan door vóór 28 augustus een zienswijze in te dienen bij de provincie.