CDA wil oplossing voor asbestopslag

Politiek

GELDERLAND - De Statenfractie van het CDA in Gelderland wil dat het vele asbest dat van daken wordt gehaald niet langer alleen maar wordt opgeslagen. Er moet een definitieve oplossing komen om het asbest te recyclen.

Het CDA wil weten hoeveel asbest er in Gelderland ligt opgeslagen en waar dat asbest dan ligt. Er zijn inmiddels methoden om asbest te recyclen, maar die lijken nog in een prematuur stadium te zijn. Statenlid Jaap Jonk: 'Omdat de provincie Gelderland een ambitie heeft op het gebied van circulaire economie willen we graag van het College van Gedeputeerde Staten weten of Gelderland hier geen voortrekkersrol in zou moeten spelen'. Het CDA denkt aan proeven met verschillende manieren van recycling.

Per 2024 moet heel Gelderland asbestvrij zijn. Statenlid Daisy Vliegenthart: 'Het zou toch zonde zijn als alle asbest die in de komende jaren nog wordt verwijderd alleen maar wordt opgeslagen. We moeten op zoek naar een structurele oplossing voor dit probleem. We willen niet onze toekomstige generaties met dit probleem opzadelen'.

Om het onderwerp verder uit te diepen organiseren de Statenfracties van het CDA in Gelderland, Drenthe en Overijssel op 1 oktober een bijeenkomst om alle partijen die te maken hebben met asbestverwijdering en -verwerking bij elkaar te brengen.