Inwoners van Avri-gemeenten brengen vanaf 2019 hun restafval naar ondergrondse containers.
Inwoners van Avri-gemeenten brengen vanaf 2019 hun restafval naar ondergrondse containers. Foto: Avri

Ondergrondse containers in gemeente West Maas en Waal

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Voor inwoners van gemeente West Maas en Waal zal de afvalinzameling vanaf 2019 veranderen.

In Rivierenland komen ondergrondse containers voor het restafval. Er kwamen bij Avri 800 reacties binnen in de tien gemeenten waar Avri verantwoordelijk is voor de afvalverwerking. Van deze reacties betrof de helft inspraakreacties. De andere reacties gingen niet over de nieuwe manier van afval aanbieden, maar bijvoorbeeld over mogelijke overlast en hoe de containers eruitzien. Uit de reacties blijkt onder meer dan de inwoners bezorgd zijn dat ouderen en mindervaliden moeite hebben met het wegbrengen van hun restafval en dat de nieuwe aanpak zorgt voor vervuiling door zakken naast ondergrondse containers.

Avri geeft aan, dat er rekening gehouden wordt met de zorgen van de inwoners. Zo is er voor ouderen en kwetsbare groepen maatwerk mogelijk en komt er extra handhaving op vervuiling rond containers. Op dit moment wordt ook onderzocht hoe luiers en incontinentiemateriaal in 2019 apart kunnen worden aangeboden. Het doel van de gemeenten in Rivierenland is om de huidige 120 kilo restafval per inwoner per jaar, te laten dalen naar 75 kilo per inwoner per jaar in 2020.

De argumenten die in de reacties werden aangedragen zijn voor het dagelijks bestuur geen reden om de plannen te wijzigen. Op avri.nl/inspraak zijn de reacties en antwoorden verzameld. Avri biedt de gemeente West Maas en Waal nu wel de mogelijkheid een jaar uitstel te krijgen voor het invoeren van het nieuwe afvalbeleid. De gemeenteraad beslist op 6 september of daar gebruikt van wordt gemaakt. Ondertussen gaat de gemeente samen met Avri door met de voorbereidingen en de inloopavonden.