Gidstekst

Column

De spelling van woorden vinden we allang niet meer in boeken, dankzij Wikipedia wordt er geen encyclopedie meer gedrukt en ook de Telefoongids is op z'n retour. Maar Beuningen houdt stug vast aan de papieren gemeentegids. Deze week plofte de glimmende rakker weer op de mat.

Overvallen door nostalgie bladerde ik door het boekwerkje dat traditiegetrouw begint met kaarten van alle dorpen in de gemeente. Mocht de stroom ooit uitvallen dan kunt u dankzij deze mini-mapjes ook zonder Google Maps navigeren. Superhandig in al haar overbodigheid.

Net als de tips over de werking van de gemeente, tips die allemaal eindigden met het advies de gemeentewebsite of app te raadplegen. Een beller is sneller, maar dan wel via dat rare 14 024 nummer waar je tegen mag schreeuwen in welke gemeente je woont.

Op de volgende pagina's kijken de raadsleden je allemaal heel betrokken en behulpzaam aan. Je mag ze zelfs bellen of mailen. Wat opvalt is dat Pascal Cobussen van BN&M en Tjibbe Dikkerboom van Groen Links kennelijk geen mobieltje hebben. Of ze geven hun nummer niet vrij om stalkers en aanbidders te slim af te zijn. Al zou ik me daar puur op basis van hun pasfotootjes geen zorgen om maken.

Daarna wordt de gemeentegids een beetje poëziealbum, want de wethouders kregen de ruimte een zoet stukje in het boekje te schrijven. Zo wil Piet de Klein zaken uit zijn portefeuille "begrijpelijk presenteren" aan de inwoners. Blijf dat gewoon proberen Piet! Wethouder Plaizier wil eind 2021 "weer zwarte cijfers schrijven". Ik vrees voor Henk dat dit toch echt met zwart geld moet.

Pim van Teffelen schreef dat hij inwoners "in hun eigen kracht wil zetten". Opgefokt en in mijn kracht gezet door die jeukterm heb ik de gids volledig versnipperd. Daardoor kwam ik tot de conclusie dat het werkje heus nog wel nut heeft. Vraag maar aan mijn katten.

Patrick Huisman