De jeugd neemt een centrale rol in bij Lewabo.
De jeugd neemt een centrale rol in bij Lewabo. Foto: John van Gelder

Jubileum tennisvereniging Lewabo

Sport

Feest bij Leeuwense tennissers

Door Aafke Labout

BENEDEN-LEEUWEN - Tennisvereniging Lewabo viert deze maand haar 50-jarig bestaan. De club startte als omnivereniging voor tennis, tafeltennis en badminton, maar legde zich al snel toe op de tennissport alleen. En met succes. Het meisjesteam werd in 2016 kampioen op het hoogste niveau, en het herenteam piekte in de eredivisie. Deze en andere successen worden gevierd in de week van 22 tot en met 26 augustus.

De geschiedenis van de tennisvereniging gaat terug naar juli 1968, wanneer een groep tennisliefhebbers andere enthousiastelingen oproept om gezamenlijk een balletje te slaan op 'De Kuppenhof' in Beneden-Leeuwen. Het initiatief wordt met open armen ontvangen, en nog geen maand later is tennisvereniging Lewabo een feit. Sinds 1972 is de club gevestigd op sportcomplex de Peel, waar het inmiddels vijf banen tot haar beschikking heeft, plus een moderne tennishal met drie binnenbanen. De actieve club telt 300 leden, waarvan zo'n 75 jeugdleden. De jeugd neemt een centrale rol in binnen de club. Het motto van de club is dan ook 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'.

Een jubileum betekent een mooi moment om terug te blikken op de hoogtepunten van de afgelopen jaren. Lewabo-voorzitter Mariëlle van den Bos noemt onder meer de ingebruikname van de tennishal (1994), een ledenaantal van 500 in de hoogtijdagen, en de renovatie van het clubhuis in 2007. Maar ook op prestatief gebied springen er een aantal momenten uit, zoals de succesvolle zomer- en wintertoernooien, regionale en landelijke kampioenschappen en de stap naar het eredivisietennis. 'In 2014 werd een toptennisteam opgericht met als doel om tennis op het allerhoogste niveau naar Maas en Waal te brengen en hierdoor ook de betere tennissers te behouden voor de regio', aldus Mariëlle. Hoewel de club ambitieus is, blijft gezelligheid, saamhorigheid en verbinding belangrijk. Er moet voor iedereen een plek zijn.'

Jubileumactiviteiten
Tijdens de jubileumweek zijn er op het sportcomplex diverse activiteiten, zoals een
seniorentennistoernooi, een feestavond en een reünie. Op vrijdagavond staat de Gooische Bingo op het programma. Het belooft een hilarische avond te worden. De presentatie is in handen van Jochem van Gelder en Carla van Gelder. Op zondag 26 augustus staat een familiedag op het programma, met vertier voor jong en oud. Meer informatie over de vereniging, en het complete feestprogramma, is te vinden op www.lewabo.nl.

Lezing Jacco Eltingh
Tijdens de openingsavond op woensdag 22 augustus heeft Lewabo niemand minder dan Jacco Eltingh weten te strikken als gastspreker. Jacco Eltingh is huidige technisch directeur van KNLTB. In deze functie is Eltingh verantwoordelijk voor het beleid gericht op top- en jeugdtennis. In het verleden was Jacco Eltingh een toptennisspeler, die grote successen boekte in het dubbelspel samen met Paul Haarhuis. Ze werden twee keer wereldkampioen en wonnen alle Grand Slam-toernooien minimaal één keer. In de jaren negentig vormden ze, samen met Richard Krajicek en Jan Siemerink, de gouden generatie van het Nederlandse tennis. Midden jaren negentig stond Jacco Eltingh in de top twintig van de wereldranglijst enkelspel en versloeg hij regelmatig grote kampioenen als André Agassi, Pete Sampras en Ivan Lendl.

Tijdens de openingsavond zal Eltingh met passie en humor vertellen over zijn ervaringen als tennisprofessional en legt hij de link met het ondernemen. Schitterende anekdotes worden afgewisseld met leerzame tips over onder andere samenwerken en omgaan met tegenslagen. Tijdens deze avond zal er ook nog een veiling plaats hebben met mooie en unieke kavels.

De toegang tot deze avond bedraagt 50 euro per persoon inclusief eten. Aanmelden kan tot vrijdag 17 augustus via grandeopening@lewabo.nl o.v.v. naam en aantal personen. Vol=Vol. Kijk voor meer informatie op www.lewabo.nl.

Door Aafke Labout