Het NK Hooien in 2017.
Het NK Hooien in 2017. Foto: Reinier Jansen

Maas en Waalse Oogstdagen en Oogstdankviering

Algemeen

APPELTERN - De Maas en Waalse Oogstdagen openen met een Oogstdankviering en feestavond. De 'oogst' wordt herdacht en gevierd op zaterdag 11 augustus om 19.30 uur in het strandpaviljoen van Riverside aan de Megense Ham. Volgens een oud gebruik wil ZLTO Maas en Waal stilstaan bij het binnenhalen van de oogst.

Deze oude en veelal religieuze viering heeft zijn wortels in alle culturen en tijden. Al in de middeleeuwen hield men vaste bededagen voor oorlog, rampen en honger. Een aparte dankdag voor gewas en arbeid ontstond aan het begin van de twintigste eeuw. Het in Amerika nog steeds zo populaire Thanksgiving, met vooral eten, drinken en samenzijn met familie, is er een 'zusje' van. Oogst en voorspoed werd gevierd, en nog steeds is dit een waardevol gebruik.

Is de oogst wel zo gewoon?
Voorganger, Diaken Peter de Snoo, wil mensen verbinden in dankbaarheid en nederigheid. 'Niets in het leven is vanzelfsprekend', vindt hij. 'In dat bewustzijn wil ik mensen met elkaar verbinden. Dat biedt mensen rust en steun. Ik hoop in deze viering dat mensen 'elkaar weer zien zitten' en blij en enthousiast weer weg gaan.' Ook Petra van Bergen, organisator, geeft aan dat de oogst bijzonder is. 'We kozen daarom voor het thema: 'Is de Oogst wel zo gewoon?' Want het lijkt zo simpel; een cyclus van land bewerken, zaaien en oogsten. Maar er wordt door de boeren en tuinders steeds hard gewerkt aan hoogwaardig voedsel, in vaak lastige omstandigheden, de kwaliteitseisen zijn fors, en dat mag worden gewaardeerd'.

Goede werken
Al is het religieuze karakter, samen met de ontkerkelijking van onze samenleving, minder belangrijk geworden, oude waarden blijven overeind. Ooit werden de Oogstdankvieringen gehouden op een voetbalveld, op de Bergharense Kapelberg of op de Megense Ham. Samenkomen om gevoelens te delen blijft belangrijk. De bijdragen in de samenleving van kloosterlingen mogen we niet vergeten. 'Zij deden goede werken in de ziekenzorg, armoedebestrijding en onderwijs. Ook dat sociale aspect is iets belangrijk'. Met deze viering staat ZLTO stil, waarbij iedereen van harte is uitgenodigd, bij het bijzondere van de oogst.

Trends tijdens de Maas en Waalse Oogstdagen
Zondag zijn de Maas en Waalse Oogstdagen. Een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over boerenbedrijven vandaag de dag. Boeren en hun werkzaamheden gaan met hun tijd mee. Ze spelen in op nieuwe trends en ontwikkelingen. Hun activiteiten worden steeds breder. Voedselproductie blijft hun hoofdactiviteit, maar met agrarische grond kun je meer dan dat. De energietransitie en de weg naar een energie neutrale samenleving moet een denk- en gedragsverandering teweeg brengen. Verspilling van voedsel en energie krijgt steeds meer een beladen accent. Samen met burgers wil ZLTO dit ten goede keren.

Op het infoplein van de Oogstdagen staan stands van bedrijven en organisaties die ons een kijkje in de nabije toekomst geven. Er wordt uitgelegd wat je kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan. Belangrijk voor iedereen om daarmee aan de slag te gaan. Zeker als je bedenkt dat de wereldbevolking in 2050 richting 10 miljard burgers zal groeien. Dat zijn heel veel monden die gevoed moeten worden. Met een stand waarin de natuurlijke kringloop wordt uitgebeeld vragen de boeren aandacht voor hun inspanningen die ze leveren om in de land- en tuinbouw zo goed mogelijk voor de natuur te zorgen. Precisielandbouw voorkomt verspilling van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. IVN laat op de Oogstdagen zien hoe je kunt eten uit de natuur. Prominent aanwezig zijn energiebedrijven die zijn gespecialiseerd in zonnepanelen en windmolens. Ze tonen wat er technisch al kan. De windbedrijven hebben een plan over de opbrengstenverdeling. Met grondeigenaren, bewoners, en verenigingen willen ze een verdeelsleutel afspreken om allemaal mee te delen in de winst. Ze willen bijvoorbeeld coöperaties oprichten, om hiermee aan de slag te gaan. De ZLTO ziet in de ideale wereld graag een combinatie van wind en zon, waarbij zonnepanelen worden geplaatst op gebouwen en voormalige agrarische bouwlocaties, zonder de inzet van grote zonneweides. ZLTO ziet dit als een kans om verrommeling van het buitengebied tegen te gaan. Zo blijft het in de polder van West Maas en Waal en Druten mooi en veilig om te wonen, werken en recreëren.

De Oogstdankviering is zaterdag 11 augustus om 19.30 uur. Op zondag 12 augustus zijn de Maas en Waalse Oogstdagen vanaf 11.00 uur. Meer informatie: www.oogstdagen.eu.

Door Jeanette van Rossum