Babbels

Column

Klikspaan

Een fruitteler in Dreumel verloor deze week 120 bomen omdat iemand midden in zijn gaard een tractor de plomp in liet rijden. Dronkemansactie, of agriterreur?

Het antwoord laat zich raden, zeker als je ziet dat het onderzoek naar de agriterreur van de afgelopen maanden nog niets heeft opgeleverd. Stukjes ijzer in gras of maisvelden, dekzeilen vernielen, jonge fruitboompjes omzagen en vernielde tractors, de regio West Maas en Waal heeft te maken met een creatief stel slopers.

Wat ik vooral onbegrijpelijk vind: dit speelt nu al bijna een jaar en er lijkt niets te gebeuren. Twee melkveehouders loofden een beloning uit van 10.000 euro en er is op kleine schaal een flyeractie geweest. Beide initiatieven liepen op niets uit.

De politie lijkt het geen prioriteit te geven, of ze zijn wel héél stilletjes met een grootschalige actie bezig. Ook de media lijkt het geen enorm spannend onderwerp te vinden, er is immers (nog) geen moord of doodslag aan te pas gekomen. Om dezelfde reden geeft het Openbaar Ministerie ook niet thuis, terwijl het wel degelijk een grote impact heeft op hardwerkende mensen die in angst leven dat ze het volgende slachtoffer worden.

Ik ben geen Baantjer of Jessica Fletcher, maar als je ziet wat er voor stunts uitgehaald worden, hoef je ook geen speurneus te zijn om te snappen dat de daders uit deze regio komen. En dan is het toch ook niet ondenkbaar dat er mensen zijn die weten wie achter al die belachelijke agriterreur zit.

De burgemeester van West Maas en Waal heeft overigens mensen die niet naar de politie durven opgeroepen dan maar hem toe te komen. Maar, wie heeft lokaal ook alweer het gezag over de politie? Juist, de burgemeester. Dus dat schiet ook niet op.

Klikken is niet sjiek, maar het kost slechts één (anoniem) telefoontje om de mensen in de landbouw- en fruitteeltsector beter te laten slapen.

Patrcik Huisman