Wim Janssen.
Wim Janssen. Foto: De Vrolijke Tippelaars

Vereniging in Beeld: wandelclub de Vrolijke Tippelaars

Algemeen

Van maandelijks wandeltochten naar jaarlijkse mars

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat wandelclub de Vrolijke Tippelaars uit Boven-Leeuwen, die in augustus het 60-jarig jubileum viert.

In haar glorietijd kende de Boven-Leeuwense wandelvereniging 120 leden. Jeugd tussen de zes en twaalf jaar, die zo'n twee keer per maand gezamenlijk een wandeltocht maakte. 'Dan gingen we met de bus naar Hillegom, of met de fiets naar Ewijk, en liepen dan tochten van diverse afstanden. Uiteraard in uniform en netjes in de maat, liefst nog zingend ook, want we liepen tenslotte voor de prijzen. We hebben daarbij diverse bekers gewonnen', aldus Wim Janssen, die vanaf het begin betrokken is bij de wandelclub. 'We namen bijvoorbeeld ook deel aan de Jeugdvierdaagse in Breda. Daar overnachtten we dan ook. Alhoewel…,' lacht hij, 'van slapen kwam het de eerste nacht vaak niet. Daarom vertrokken we op een gegeven moment één dag eerder naar Breda. Zodat iedereen toch uitgerust aan de start verscheen.'

Leeuwenmars
Het lopen in groepsverband is er in de loop der jaren af gegaan, en ook het aantal leden ging drastisch omlaag. 'Kinderen kozen steeds vaker voor andere sporten, en mensen in het algemeen werden individualistischer', legt Wim uit. De vereniging omvat inmiddels nog 'slechts' tien leden. Zij houden zich louter nog bezig met de organisatie van de Leeuwenmars. 'De wandelclubs, die destijds bijna in elk dorp te vinden waren, hadden elk hun eigen wandeltochten. Wij wilden niet voor hen onderdoen en organiseerden drie jaar na oprichting van onze club de eerste Leeuwenmars. Sindsdien vormt de tocht een belangrijk meetmoment in de voorbereiding op de Vierdaagse.'
Sinds een jaar of zes is de Leeuwenmars in Boven-Leeuwen een tweedaags evenement. Daarbij is de route van de 25 kilometer op beide dagen verschillend. De ene dag lopen de deelnemers richting Dreumel, de andere dag richting Deest. Om deelnemers zit het wandelevenement niet verlegen, hoewel de animo minder groot is dan vroeger ('toen liepen er op één dag 1.600 wandelaars mee'). Afgelopen keer mocht de organisatie ruim 1.200 deelnemers over twee dagen verwelkomen.

Jubileumtentoonstelling
In augustus bestaat de wandelclub 60 jaar. En dat wordt aan het eind van het jaar gevierd met een tweedaagse tentoonstelling in de kantine van DSZ. Er wordt hard gewerkt om allerlei foto- en filmmateriaal bij elkaar te krijgen, evenals krantenknipsels en andere zaken die horen bij de historie van de Vrolijke Tippelaars. Wim Janssen is nog op zoek naar het doek dat op bovenstaande foto staat. Mocht iemand hier meer over weten, dan kan men contact opnemen via tel. 0487-59 41 64.