V.l.n.r. bestuursleden Kevin, Christian en Irene.
V.l.n.r. bestuursleden Kevin, Christian en Irene. Foto: Ger Loeffen

Helft speeltuinen Beuningen weg

Algemeen

BEUNINGEN – In het kader van het nieuwe speelbeleid start de gemeente Beuningen na de zomer met het verwijderen, vervangen en herplaatsen van speelplekken binnen de gemeentegrenzen. De helft van het bestaande aantal speelplekken geschrapt. Bezuinigingen zijn hiervoor de reden.

Ondanks de noodzakelijke ingreep heeft de gemeente getracht zoveel mogelijk speelwaarde in de wijken en dorpen te behouden. Het gaat in dat geval om basisvoorzieningen, waarvan de gemeente het beheer en onderhoud blijft doen. Op enkele speelplekken die blijven worden een paar toestellen weggehaald. 'Dit zijn speelplekken waar nu voor een groot kapitaal aan speeltoestellen staat', aldus een woordvoerder. 'Als we die allemaal laten staan, moeten er nog meer kleine speelgelegenheden worden opgeheven en dat willen we voorkomen.'

Speeltuinstichting
Van de speelplekken die zouden moeten verdwijnen worden er enkele overgenomen door een groep actieve inwoners. Deze mensen nemen middels een speeltuinstichting het beheer voor haar rekening. Het gaat daarbij om de speelplekken op de Augustuslaan, Balmerd, Snoekgracht en Dromedaris (gedeeltelijk) in Beuningen, om de speeltuintjes Gildcamp/Scheefcamp, plein MFA Den Elt (deels) en de Viool in Ewijk, en om de speelplekken Dorpsplein en Laan 1945 in Weurt. De desbetreffende stichtingen hebben een grote verantwoordelijkheid, maar blijven nauw samenwerken met de gemeente.

Opening
Kevin Fleuren is voorzitter van de beheersstichting in Weurt, die de twee speeltuinen in het centrum van het dorp heeft omarmd. 'Wij verzorgen het onderhoud van de speelplekken, houden ze schoon, en zorgen ervoor dat eventuele mankementen gerepareerd worden. De komende maanden gaan we aan de slag met een projectplan om de speeltuinen levendiger en mooier te maken. Hier worden uiteraard ook kinderen bij betrokken. Onze prioriteit ligt momenteel echter bij de officiële opening van de speeltuinen, op 25 augustus. Bij speelplekken die niet in de basisvoorziening komen worden door de gemeente alle toestellen en andere elementen weggehaald. Zand, steen en grind worden zoveel mogelijk vervangen door gras, zodat de plekken toegankelijk blijven voor het trappen van een balletje of ander spel. De plekken blijven de bestemming 'groen en spelen' houden.

Verwijdering speeltoestellen
Na de zomervakantie start de aannemer met het verwijderen, vervangen en herplaatsen van speeltoestellen en grond.

Door Aafke Labout