Sophie Cobussen
Sophie Cobussen Foto: Sophie Cobussen

Leeuwense voetbalster Sophie Cobussen naar EK O19

Algemeen

ZWITSERLAND - Sinds de nationale voetbalvrouwen vorig jaar in eigen land het EK wonnen, is de belangstelling voor vrouwenvoetbal flink gestegen. Daarbij is uitkomen voor je land een droom van velen, en voor Sophie Cobussen een die uitkomt. Deze week neemt ze met de Oranje Leeuwinnen deel aan het EK Onder 19 in Zwitserland.

Sophie Cobussen startte haar voetbalcarrière op vijfjarige leeftijd bij DSZ in Boven-Leeuwen en speelde vervolgens voor Woezik, DIO'30 en het CTO Eindhoven Talent team. Al in 2010 werd ze gescout door de voetbalbond, waarna ze bij allerlei selecties kwam, waaronder het nationale team.

Verrast
Sinds begin 2017 speelt ze bij Achilles'29, dat uitkomt in de Eredivisie Vrouwen 2018. De club kende een bewogen seizoen, en mede daardoor was de Leeuwense verrast dat ze tot de voorlopige selectie voor het EK O19 behoorde.

Concurrentie
'Ik had niet verwacht dat ik benaderd zou worden. Op de posities waarop ik inzetbaar ben, spits en rechtsvoor, is veel concurrentie van speelsters van andere clubs uit de eredivisie. Na drie weken gezamenlijk te hebben getraind op de KNVB campus in Zeist, kreeg ik anderhalve week geleden te horen dat ik bij de definitieve selectie zat. Daar ben ik ontzettend blij mee', aldus Sophie. 'Dit is op dit moment het hoogst haalbare, een droom die uitkomt.

Tegenstanders
De Nederlandse vrouwen starten het EK 2018 op woensdag 18 juli tegen Italië. Vervolgens spelen zij op zaterdag 21 juli tegen Duitsland en de groepsfase wordt afgesloten met het duel tegen Denemarken op 24 juli. Coach Jessica Torny vindt spelen in deze sterke groep een mooie uitdaging. Tegen Duitsland wisten de dames Onder 19 nog niet eerder te winnen, Denemarken werd tijdens de oefenstage in La Manga nog met 4-0 verslagen. Torny acht de Oranje Leeuwinnen ook sterker dan Italië.

Social media
Via het Instagram- en twitteraccount van de Oranjeleeuwinnen blijven belangstellenden op de hoogte van de prestaties van de voetbalsters in Zwitserland.

Door Aafke Labout