Afbeelding
Foto: Marion Enzerink

Fysiotherapie Beneden-Leeuwen en Dreumel: voor ieder wat wils

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN- Fysiotherapie is bij velen bekend, ook in Maas en Waal. Wat velen echter niet weten, is dat fysiotherapie een breed spectrum is. Wij spraken Chris de Leeuw en Monic Heijmans over fysiotherapie Beneden- Leeuwen.

In 2013 is de praktijk overgenomen in Dreumel, waar het nu onderdeel is van het gezondheidscentrum. Onder dezelfde vlag zit de praktijk in Beneden- Leeuwen. "In Dreumel zat alleen eerst de fysio en in Beneden- Leeuwen meer specialisatie. Nu werken deze specialisten ook in Dreumel, zodat er meer kennis gedeeld kan worden met elkaar," vertelt Chris de Leeuw.

Naast algemene fysiotherapie wordt specialisatie steeds belangrijker. Dit leidt onder andere tot zogenaamde 'ketenzorg'. Chris legt uit wat dit inhoudt: "Je kunt hier terecht me allerlei ziektes. Denk aan Parkinson, MS of reuma. Deze mensen krijgen gerichte therapie. Denk aan mensen met chronische longklachten, die via de huisarts naar ons worden doorverwezen om conditie te behouden en op te bouwen." Ook mensen met hartklachten, na bijvoorbeeld een hartinfarct, kunnen terecht bij de fysiotherapie. "Deze mensen krijgen oefeningen die ze zelf moeten doen, maar we behandelen ook bijkomende rug- of knieklachten."

"We werken op twee manieren. Therapie is één op één en we doen bewegingsactiviteiten in groepsverband." Het voordeel van bewegen in groepsverband is dat mensen in een vertrouwde omgeving zijn om zo een niveau te behalen wat bij hen past, bijvoorbeeld voor ouderen of voor mensen na een operatie, maar ook voor ex-kankerpatiënten. "Er was hier iemand die na de ziekte bij ons een heel traject heeft doorlopen, die is enorm gegroeid." Het verschil met de fysiotherapeut en een fitnesscentrum is dat het hier meer gedoseerd is en de begeleiding individueel.

Deze beweeggroepen worden steeds belangrijker. Onder de term fysiogym worden beweegactiviteiten gegeven voor 50-plussers. Monic Heijmans vertelt: "Met fysiogym wordt er gewerkt aan grote gewrichten, de conditie en valpreventie. Hierdoor is het vooral populair onder ouderen, maar ook onder mensen met artrose en neurologische aandoeningen." Op deze manier kunnen de mensen langer thuis blijven wonen en worden verdere klachten van de aandoening voorkomen.

Een andere vorm van bewegingstherapie is het bewegen in een zwembad met extra warm water, die onder andere gegeven wordt door Monic: "De waterdiepte is verstelbaar en de temperatuur van het water is zo'n 4 graden warmer dan normaal. Hierdoor voelt het veel prettiger aan en kan men makkelijker bewegen." Het voordeel van deze therapie is dat ook mensen met een rolstoel hier aan deel kunnen nemen of mensen die moeilijk bewegen. In het water gaat dit veel makkelijker en kun je ook niet omvallen.

Naast het bewegen heeft de praktijk nog veel meer te bieden. Een voorbeeld hiervan is pijnpuntbehandeling, waaronder dry needling. Dit is voor de mensen die vastlopen met hun klachten en zo toch pijnvrij willen zijn. Niet elke fysiopraktijk heeft dit. Ook wordt er gedaan aan medical taping, dat wordt toegepast bij tal van blessures.

Een laatste voorbeeld van het grote aanbod is kinderfysiotherapie. Hier wordt niet alleen gekeken naar de houding van het kind, maar kan er ook advies worden gegeven over huilbaby's of over hoe kinderen zindelijk te krijgen. Doel van deze therapie is kijken of er iets mis is en hoe dit verholpen kan worden.

Fysiotherapie Beneden Leeuwen heeft dus veel te bieden en heeft hiervoor ook zo'n tien verschillende therapeuten; man of vrouw, jong of oud. Je kunt zelf je voorkeur aangeven en je krijgt zoveel mogelijk dezelfde therapeut. Een laatste tip: "Zorg dat je goed verzekerd bent. Je doet jezelf tekort als je dit niet doet."

Door Inge Arissen.