Column Babbels: Feestneus

Algemeen

De NS had vroeger de slogan 'Waar zouden we zijn zonder de trein?'. Als kind riepen we dan al: 'Nou gewoon op het station!'. Ik moest daar afgelopen zaterdag ineens aan denken toen ik in Ewijk op de bus stond te wachten.

Het plan was naar de Vierdaagsefeesten te gaan, maar de bus bleek én te laat én vol. Dat wist 'ie zelf ook: 'Sorry bus is vol' stond voorop op de display te lezen terwijl hij verder reed.

Wellicht een ideetje dat voortaan ook op de display van de haltes te zetten, dat scheelt wachttijd en frustratie.

Maar sowieso is het vreemd dat Breng uitgerekend deze week niet voldoende vervoer geregeld krijgt. Teddy Vrijmoet, de baas van de Vierdaagsefeesten wil ons toch massaal via het OV naar de feesten hebben? Faciliteer dat dan!

Enfin, toen ik na een uurtje OV-ellende eindelijk in Nijmegen was, raakte ik verzeild in het verstillend leed dat binnenstadbewoners heet.

Geen band, orkest of zanger kan nog voluit, overal lopen de eigenaren van cafés zenuwachtig met geluidsmeters om te voorkomen dat ze te hard gaan. Binnenstadbewoners hebben namelijk geklaagd bij de gemeente waardoor er streng gecontroleerd wordt. Wie het zijn gasten te gezellig maakt, riskeert een megaboete en dan is er weer een dag vierdaagse-omzet naar de maan.

Wat dat betreft woon ik toch in een mooi dorp. Iedereen komt met de auto naar kermis en carnaval in Ewijk. In beide gevallen tril je vier dagen je bed uit van de band in de feesttent. Maar daar zeuren we hier niet over. Als je je eraan stoort kom je toch ook een biertje drinken?

Misschien ook een idee voor die binnenstadbewoners. Zeur niet zoveel, die Vierdaagsefeesten worden al bijna een halve eeuw gevierd. Wees geen spelbreker, hef het glas en feest mee… En geef die buschauffeurs ook wat te drinken van me.