Foto: Ruben Schiks
Foto: Ruben Schiks

Wat speelt er in... Bergharen

Algemeen

BERGHAREN - Leefbaarheidsgroepen zijn anno 2018 aan de orde van de dag. Elk dorp beschikt wel over een groep enthousiaste inwoners, die zich inzet om het dorp aantrekkelijk te houden voor bestaande en nieuwe inwoners. De leefbaarheidsgroep Bergharen timmert als stichting sinds 2006 aan de weg om het dorp klaar te stomen voor de toekomst.

'Bergharen is een heel leefbaar dorp', vertelt bestuurslid Ad van Tilborg, enthousiast. 'Met MFA de Zandloper gaat het goed, het centrum is levendig, en dat willen we graag zo houden.' Het geheim van dit succes? 'Verbinding', meent Van Tilborg.

De KBO afdelingen van Bergharen, Hernen en Leur waren reeds gefuseerd, en ook de voetbalclubs sloegen de handen ineen. Inmiddels zijn ook de plaatselijke leefbaarheidsgroepen nader tot elkaar gekomen. Middels het project Gemeenschappelijke Voorzieningen richt men zich de komende periode vooral op de thema's Positieve Gezondheid/Zorg, Sport/Bewegen en Onderwijs. 'Door samen te werken heb je meer mogelijkheden', verklaart de Bergharenaar de samenwerking. Meer informatie over de gezamenlijke activiteiten is terug te vinden op www.bergharenhernenleur.nl.
Als het gaat om het dorp zelf richt men zich in Bergharen met name op zaken die liggen op gebied van ruimtelijke kwaliteit en voorzieningen. 'Denk aan het verfraaien van de dorpskern, de aanleg van enkele (verbindings)wandelpaden en het realiseren van glasvezelverbinding voor het buitengebied. Een nieuw onderwerp op de agenda is duurzaamheid. 'We onderzoeken hoe we een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van ons dorp', aldus Ad. Daarnaast is de leefbaarheidsgroep actief met het onderwerp woningbouw. Inmiddels is duidelijk geworden dat binnen het dorp tien woningen in CPO gebouwd mogen worden. 'We zitten midden in de locatiekeuze', vertelt de Bergharenaar. 'En wanneer de kopers rond zijn, dan kunnen we gaan bouwen.'

De plaatselijke leefbaarheidsgroep kreeg onlangs een zware klap te verduren. Voorzitter en kartrekker Karel Schwillens overleed 29 april op 63-jarige leeftijd. 'Hij was ontzettend actief voor onze club, en zat in veel commissies', vertelt Ad van Tilborg. Ondanks het verlies probeert het bestuur van de leefbaarheidsgroep de boel weer op te pakken en, zo goed als mogelijk, voort te zetten.'