Ru Paré
Ru Paré Foto: archief Wim Willems

Nieuwe straatnamen Druten krijgen historisch karakter

Algemeen

DRUTEN - Het aantal woningen in Druten neemt de komende tijd fors toe. Op verschillende plekken worden nieuwbouwprojecten gerealiseerd. Op nieuwe locaties, zoals de wijk Tichellande, waar binnenkort alweer fasen 9 en 10 ontwikkeld worden, maar ook op inbreidingslocaties in en om het Drutense dorpshart. Met de komst van die nieuwe woningen, is Druten binnenkort een reeks nieuwe straatnamen rijker.

In de wijk Tichellande worden momenteel tussen de Ticheldreef en de Van Heemstraweg nog zo'n 60 woningen gebouwd. De verkoop van de woningen is inmiddels gestart. Bij de realisatie van Tichellande is afgesproken dat de straatnamen genoemd worden naar het verleden van het gebied, het terrein van de voormalige fabriek Dericks & Geldens. De nieuwe straatnamen: Tasveld, Lorrie, Estrik en Strengpers, verwijzen dan ook naar producten en materieel van de Drutense steen- en pannenfabrikant.

Verzetsheldin
Aan het te realiseren nieuwbouwplan op het voormalige terrein van transportbedrijf Klarenbeek aan de Veerstraat, gaf het college van B&W in 2010 de straatnaam 'De Strang'. Door allerlei omstandigheden is pas dit jaar de vergunning voor de bouw van dertien woningen verleend.
Hoewel de bouw nog moet starten, heeft het college van B&W nu besloten de naam 'De Strang' te veranderen in 'Ru Paré'. Een hommage aan de geboren Drutense verzetsheldin. Paré werd op 14 juli 1896, als Henrica Maria Paré, in Druten geboren. Haar geboortehuis, Waalbandijk 113, werd later bekend als het café van 'Truud Boerenmoes' en doet thans dienst als woning. Vanuit dit huis is de plek waar de straat zal verrijzen te zien.

Paré dankt haar bekendheid aan haar verzetswerk tijdens de Tweede Wereld Oorlog: ze regelde onderduikadressen voor 52 joodse kinderen. In 1968 ontving zij daarvoor de Yad Vashem-onderscheiding.

Hernoemen
Het hernoemen van De Strang in Ru Paré zal volgens het college geen tot weinig overlast voor de toekomstige bewoners veroorzaken. Klok Projecten, die het plan ontwikkelt, heeft ook geen bezwaar. Overigens is het toekennen van haar naam aan een straat geen Drutense primeur. In Den Haag, waar Paré lange tijd woonde en zeer gewaardeerd lid was van de Haagse Kunstkring, kwam in 1987 al een Ru Paréstraat.

Door Piet Zeeuwen