Het zwerfafval bij de Uivermeertjes in Deest.
Het zwerfafval bij de Uivermeertjes in Deest. Foto: Rex Broekman

Ingezonden brief over zwerfafval

Algemeen

Van Rex Broekman ontvingen wij een ingezonden brief omtrent het zwerfafval bij de Uivermeertjes in Deest.

Een doorn in het oog. Veel mensen zullen de vondst van zwerfafval als zodanig beschouwen. Niet alleen wekt de vondst van zwerfafval irritatie op, het is logischerwijs ook erg schadelijk voor het milieu. Door de toenemende hitte zoeken meer en meer mensen verkoeling aan de diverse plassen, wielen, binnen- en buitenzwembaden en wellicht zelfs in de Maas of de Waal. Echter, meer mensen aan het water betekend automatisch ook meer (zwerf)afval. Ondanks de vele miljoenen aan overheidsgeld voor milieucampagnes, afvalscheiding en afvalpreventie zijn sommige boodschappen helaas aan dovenmansoren gericht.

Een klein groepje lokale wandelaars bij de Uivermeertjes trof op de vroege zondag de resten van een 'gezellig avondje' aan. "Werkelijk schandalig! Nu is het zo dat er bij de Uivermeertjes geen afvalbakken noch containers staan, maar het is toch een hele kleine moeite om die troep mee naar huis te nemen? Ik wist niet wat ik zag. Naast een lege zak chips, verscheidene wegwerp- bekertjes, bordjes en bestek, troffen we op 300 meter van de parkeerplaats bij de Deestersteeg zelfs een zogenaamde kant-en-klaar barbecue aan. De kolen zaten er nog in en het roostertje lag er nog op. Ook vonden we twee lege hamburgerdozen van 12 stuks per doos, wat duidt op de mogelijke aanwezigheid van op z'n minst vijf of zes personen. Stelletje asocialen!" De Uivermeertjes in Deest is een voormalige zandwinplas en hieromheen ligt een goed begaanbaar wandelpad dat ook door fietsers en mountainbikers gebruikt wordt.

Het thema afval is hot op dit moment want een week geleden werd bekend dat de nieuwe afvalstoffenverordening in Maas en Waal maar liefst op ruim 800 bezwaren kan rekenen. Het systeem van 'omgekeerd inzamelen' met bijbehorende aangekondigde sterke verhoging van de tarieven voor restafval zou het dumpen van zwerfafval juist in de hand werken.

Door Rex Broekman