De acht jubilarissen bij het Drutense Bondsgebouw.
De acht jubilarissen bij het Drutense Bondsgebouw. Foto: John van Gelder

Samen 100 jaar lid van Orpheus

Algemeen

DRUTEN - Op een prachtige zomeravond hebben we een gesprek met Jan Vissers (76), zijn broer Gerard (73) en Wim Arts (81). Alledrie zijn ze lid van de Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus uit Druten. En al lang. Samen 100 jaar, met plezier en enthousiasme. Het hele gesprek door stralen ze dat uit.

Jan is 50 jaar lid, Gerard en Wim 25 jaar. Ze zagen alle drie het levenslicht in Afferden en je mag gerust stellen dat muziek in hun genen zit. Jan deed zijn apetrotse vader een enorm plezier toen hij op z'n achttiende lid werd van het Afferdense kerkkoor. Hij was ook lid van fanfare Eendracht als trombonespeler. Het was Eendrachts dirigent Henk Tromp die hem in contact bracht met Orpheus, waar Tromp ook dirigent was. Na wat aandringen ging Jan op 1 september 1968 kijken naar een Orpheus-repetitie. Hij was meteen verkocht. 'Ik was onder de indruk, het was mooi, sfeervol en gezellig. Ik werd lid en mijn trombone hing ik aan de wilgen.' Jan is een bas en heeft ook vaak solo gezongen. Gerard is ook bas en Wim tenor.

Voor de spiegel
Als je niet solo hoeft te zingen volstaat de wekelijkse repetitie om uiteindelijk mee te zingen tijdens een concert. Maar als je net als Jan vaak solo zong moest er ook veel thuis geoefend worden. Hij deed dat altijd in de badkamer voor de spiegel. 'Zo vaak dat de kinderen de teksten zowat mee konden zingen.'

Gerard en Wim waren beide lid van tafeltennisclub Tiona in Deest. Daar vroeg automonteur Gerard of timmerman Wim een kozijn voor hem kon maken. Dat was geen probleem, mits Gerard ook lid werd van het kerkkoor. En zo geschiedde: het begin van een lange koor-carrière. De beide vrienden wilden bij een groter koor. Ze dachten aan het nieuwe Maas en Waals Mannenkoor. Maar die repeteerden op dezelfde avond als het Deestse kerkkoor. Dat ging dus niet. En zo werd het Orpheus. Nu dus ook al vijfentwintig jaar.

Buitenlandse concerten
Als je vraagt naar het hoogtepunt roepen ze, hoe toepasselijk, in koor: het concert dat ze in 2000 gaven in de Notre Dame in Parijs. Daar luisterden zo'n duizend Parijzenaren naar de zang van Orpheus. Waar ze ook van genoten? De buitenlandse concerten in onder andere Wenen, Londen, Siegen en Hasselt, en niet te vergeten het jaarlijkse kerstconcert in de Ewaldenkerk. Wim: 'Maar ook van het vakmanschap van Dongelmans, onze huidige dirigent.' Jan: 'En de derde helft na de repetitie in het Bondsgebouw.'

Door Piet Zeeuwen