Ruud van Kraaij.
Ruud van Kraaij. Foto: John van Gelder

De Maas&Waler dat ben ik: Ruud van Kraaij

Algemeen

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal. Deze week: Ruud van Kraaij (62) uit Druten.

Ras-Drutenaar Ruud, zoals hij het zelf zegt, werd geboren op een plek ongeveer driehonderd meter van waar hij nu woont aan De Horst. Hij is gehuwd met Nelke; ze hebben twee kinderen en vier kleinkinderen. "Als klein menneke ging ik vaak struinen door de uiterwaarden. Schaatsen op de Strang deed ik ook graag. Nu ik ouder ben heb ik andere hobby's en interesses. Ik heb bijvoorbeeld met plezier meegedaan met de Bewoarsmiense. Toen ik jaren geleden een keer in de zaal zat om een voorstelling bij te wonen, kreeg ik ineens het idee van: 'Wat doe ik eigenlijk hier in de zaal? Hier moet ik helemaal niet zijn! Ik moet het toneel op, op de planken. Lekker meespelen!' En vorig jaar is me dat dan ook gelukt."

Het acteren is inmiddels een hobby geworden. Nu kijkt hij met heel andere ogen tegen toneelspelen aan. "Kort geleden zag ik de musical 'Koal Onder' van Plaet Gespeuld. Ik vond het onwijs knap wat daar gepresteerd werd, zo'n avondvullend spel over een stukje Maas en Waalse geschiedenis. Ik kijk al uit naar de volgende musical van de Bewoarsmiense; die gaat over tweehonderd jaar Leste Mert en komt in maart/april 2019 op de planken."

Ondernemersfamilie
Ruud vervolgt met iets te vertellen over zijn werk. Het pensioenvak, daar heeft hij altijd in gewerkt, hoewel hij eigenlijk uit een bekende Drutense ondernemersfamilie komt. "Mijn vader was slager, en mijn broers ook. Maar het slagersvak bleek toch niets voor mij te zijn. Ik heb een goede keuze gemaakt, want in mijn pensioenwerk ben ik specialist geworden. Ik werk onder andere voor verzekeraars en geef les als freelance docent. Ook lever ik bijdragen aan lesmateriaal, en ben ik betrokken bij de ontwikkeling van examens. Tevens word ik al jaren gevraagd als (ondersteunend) specialist bij de pensioenspreekuren bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen."

Verre reizen
Ruud heeft nu wat meer vrije tijd voor het maken van verre reizen, samen met zijn vrouw. Terwijl hij een kopje koffie inschenkt en op het geweldige uitzicht over de Waal en veel verder wijst, praat hij over de vele landen en streken buiten Nederland die hij bezocht heeft. Het is een indrukwekkend lijstje. "Afrika, Maleisië, Sri Lanka, Kenia, Zuid-Amerika, maar ook het koude Alaska en Antarctica hebben we gezien. We houden van ontmoetingen met mensen uit verschillende culturen en genieten van de verscheidenheid in mensen. Maar ook in ons eigen land, waar we de bescheidenheid van de diverse Nederlandse culturen proeven, gaan we graag op pad. We zijn bijvoorbeeld begonnen het Pieterpad te wandelen vanaf Pieterburen. Elke keer een stukje, steeds in etappes. Binnenkort gaan we verder vanaf Rolde. We lopen volgende week onze derde Vierdaagse, met kleinzoon Stan van 14. Natuurlijk nemen we dan altijd wel de stickers van De Maas&Waler mee, die plakken we op de gekste plaatsen! Fijn om Maas&Waler te zijn, staat er op. Nou, van mij mag dat wel zijn: Trots om Maas&Waler te zijn. Door die stickers ben ik ook in het Maas&Waler kwartetspel terechtgekomen, leuk!"

Iets dichter bij huis steekt Ruud veel energie in de organisatie van de Koningsdag, waar hij bestuurslid en gastheer is. "Je bent op die dag al vanaf half zes 's morgens in de weer. Een paar jaar geleden moesten we er bijna mee ophouden, maar nu leeft het weer. Samen met wat nieuwe mensen hebben we de schouders er onder gezet; we proberen het ieder jaar weer mooier te maken. En bij het Drutenfestival was ik jarenlang spreekstalmeester. Ik mocht bekende artiesten aankondigen, zoals René Froger, Lee Towers en Corrie Konings." Als voorzitter van de Dag van Druten-Zuid probeerde Ruud de verschillende wijken met elkaar te verbinden, middels o.a. een zeskamp. "Iedere wijk leverde dan een team, en we organiseerden het geheel steeds rond een thema. We hadden bijvoorbeeld thema's als Landen, Circus en Caribbean. Ook onze kerstboomverbranding in januari zorgde voor meer verbondenheid in Druten-Zuid."

Als het om Druten gaat is Ruud zeer positief. Volgens hem is het een bruisende plaats, hoewel hij er wel graag wat meer horeca zou willen zien. "Er is een levendig verenigingsleven, dat geeft aan dat er veel verbondenheid is hier. Kortom: Druten heeft alle voordelen van het platteland, maar niet de nadelen", aldus Ruud.

Door Ton van Hulst