V.l.n.r. Lars, Anouk, Thijs, Jesper, Bas, Dylan, Pim, Luuk, Jop en Mieke.
V.l.n.r. Lars, Anouk, Thijs, Jesper, Bas, Dylan, Pim, Luuk, Jop en Mieke. Foto: Aafke Labout

De tien van (bijna) twaalf

Algemeen

MAAS EN WAAL - Ze zijn pas net twaalf, of worden dat dit jaar nog, en nemen volgende week voor het eerst deel aan de Nijmeegse Vierdaagse. De jonge wandelaars zijn vastbesloten de volledige 120 kilometer te volbrengen. De Maas&Waler vroeg hen naar hun motivatie, de zaken waar ze naar uitkijken, en de dingen waar ze, stiekem toch wel, tegenop zien.

Deelnemen aan de Vierdaagse mag vanaf het jaar dat je twaalf wordt, in dit geval geboren in 2006. Dit jaar betreft dat 430 kinderen, waarvan 245 jongens en 185 meiden. Voor onze 'twaalf van twaalf' geldt dat zij al lang uitkeken naar hun deelname.

Familie als voorbeeld
In veel gevallen hebben de lopers een voorbeeld genomen aan familieleden die de Vierdaagse liepen. Jesper van den Berk (Druten) en Dylan Brands (Wamel) werden door hun vader besmet met het vierdaagsevirus, Jop Hendriks (Druten) door zijn broer en een oom, Anouk Joosten (Druten) door haar zus, en Luuk van Geffen en Lars Labout (beiden uit Druten) door hun oma's.

Jop en zijn nichtje Mieke Mikotajczak (Druten) lopen met hun moeders. Mieke loopt mee omdat ze wel van een uitdaging en gezelligheid houdt, Jop wilde - na jaren langs de route familieleden te hebben aangemoedigd - zelf ervaren wat de Vierdaagse inhoudt. Voor Luuk is deze editie extra speciaal: 'Mijn oma loopt dit jaar voor de laatste keer de Vierdaagse, en ik vind het bijzonder om dat samen te kunnen doen', vertelt hij. Hij kijkt, net als veel andere debutanten aan het wandelevenement, uit naar de intocht op de Via Gladiola. Het Drutense vierdaagseshirt dat de Drutense deelnemers hebben ontvangen gaat bij allen aan, sowieso de laatste dag.

Bang voor blaren
Bas Peters uit Deest loopt de Vierdaagse samen met zijn moeder Nancy en neef Pim Jansen (Afferden). De jongens kijken uit naar de gezelligheid tijdens het lopen en de feestelijkheden rondom het parcours. Ook zijn ze benieuwd naar de verrassingen die horen bij hun deelname aan het #Vteam. Bas ziet wel op tegen de drukte op de route, waardoor hij wellicht niet zijn eigen tempo kan lopen. De Drutense Anouk en Lars zijn bang voor het warme weer, Thijs ziet op tegen de regen, Jesper en Luuk vrezen de blaren en Dylan de eventuele pijn.

Vertrouwen
De deelnemers hebben de afgelopen maanden al flink wat kilometers gemaakt. Ze hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat zij volgende week het Vierdaagsekruisje mogen opspelden.
Thijs de Rooij (Druten) zag zijn oudere zus en broer dat al eerder doen. Voor hem is de komende vierdaagseweek bijna een familie-uitje, aangezien niet alleen hij, maar ook zijn zus Lieke meeloopt, daarin begeleid door beide ouders. En hoewel Thijs in de voorbereiding nog zijn been brak, is ook hij vastberaden om de volledige 120 kilometer te volbrengen.